Яку каву найчастіше замовляють у львівських кав'ярнях

Яку каву найчастіше замовляють у львівських кав'ярнях

Спойлер: набувають популярності молоко та “альтернатива”

Львів – туристична та гастрономічна столиця України. Візитівкою міста, поруч з архітектурою та кухнею є, звичайно ж, львівська кава.

Lviv Media побувало у кількох львівських кав’ярнях, щоб дізнатися про смаки львів’ян та гостей міста у 2022 році. Ось головне з відповідей барист “Львівської копальні кави”, “Вірменки”, “Світу кави”, “Black honey” та “Saturdays coffee”.

Чорна кава “вийшла з чату”

Збільшився попит на каву з молоком.

Рейтинг кавових напоїв виглядатиме так:1 місце – капучино2 місце – лате3 місце – флет-вайт

Капучино та лате – схожі між собою: обидва складаються з порції еспресо, молока та молочної піни. Різниця тільки в пропорціях, тобто у кількості молоко. Стандартна порція капучино – 150-180 мл, тоді ж як лате – 250-280 мл.

Флет-вайт – має такий самий об’єм, як і капучино, однак у цьому напої переважає кава: дві порції еспресо замість однієї. “Лате обирають не для того, щоб посмакувати кавою, а для того, щоб посмакувати часом”, – вважає Максим, головний бариста “Львівської копальні кави”.

У “Black honey”, кав’ярні третьої хвилі, розповідають, що відвідувачі мало знають про флет-вайт, адже сприймають його, як ще одну варіацію капучино. “Часто просять зробити капучино, але з більшою кількістю кави або з меншою кількістю молока. Ми розповідаємо, що такий напій вже існує – ім’я йому флет-вайт”, – розповідає бариста Тетяна.

До того, звичайній чорній зраджують навіть у традиційній “Вірменці”. Від часу відкриття у закладі готують міцну каву в турці на піску і саме за цим напоєм сюди приходять і містяни, і туристи. “Якщо раніше слово “молоко” дивувало, то зараз це вже буденна історія. Ми придбали кавомашину, бо додавати його у каву, заварену в турці, моветон”, – видихає фахівчиня з приготування кави Лілія.

*За однією з легенд, додавати до кави молоко став Юрій Кульчицький. Він народився на Галичині у Самборі у 17 столітті, та велику частину життя провів у турецькому полоні. Там, у Туреччині, галицький аристократ вперше спробував каву. Напій був гірким та міцним. Кульчицький адаптував смак для європейських мешканців та відкрив одну з перших кав’ярень в Австрії.

“Альтернатива” “приєдналась до чату”

Пам’ятаєте такий напій, як американо? А от відвідувачі львівських кав’ярень почали його забувати. Йому на заміну прийшов так званий “фільтр”, або ж фільтр-кава або пуровер, або дріп.

Фільтр-кава має схожу концепцію з еспресо: мелені кавові зерна, фільтр та гаряча вода. Однак у “фільтрі” інгредієнти взаємодіють між собою тільки завдяки гравітації. Для заварювання цієї кави потрібно більше часу, однак вона може відкрити різні смакові відтінки кавових зерен.

Перевагою цього напою є не тільки смак, але й швидкість. Кав’ярні заварюють фільтр-каву ще до того, як ви її замовите, та зберігають відповідну температуру. Зі швидкістю життя цей напій на 100% відповідає концепції “to go”: прийти, взяти стакан і піти. “Якщо раніше ми готували один термос в день, то зараз готуємо 5”, – описує збільшення попиту на “фільтр” Андрій з “Black honey”.

Не пам’ятають коли готували американо й у “Світі кави”. Бариста Владислав розповідає, що якщо відвідувач/ка один раз скуштував/ла “фільтр”, то буде замовляти тільки його. “Ми маємо клієнтів, які завжди замовляють тільки цей напій. Вони ще не встигли переступити поріг кав’ярні – ми вже приготували “фільтр””.

Холодна кава: бути чи не бути

Не знаємо, як би відповів Шекспір, а наші баристи в один голос відповідають ствердно. Літо – пора для холодних кавових напоїв. А їх зараз – ох, як багато! Найпопулярніший – холодна кава з додаванням цитрусового фрешу. Капуоранж, флет-оранж, колд брю оранж – напій можна зустріти під різними назвами, однак його рецепт дуже схожий. Це холодна кава або кава холодного заварювання та апельсиновий чи грейпфрутовий фреш.

У “Saturdays coffee” додали родзинку – сік червоного сицилійського апельсина. “Ми почали готувати каву з соком років 5 тому, коли цього ще не робив ніхто, – ділиться власник закладу Дмитро. – Зараз це дуже поширена історія”.

До речі, зимова варіація цього напою теж є. Гаряча чорна кава зі свіжовичавленим соком. Кажуть, смакує і з молоком.

Що більше не в тренді

Кількість додатків до кави суттєво зменшилась. Якщо раніше відвідувачі любили додавати сиропи та вершки, то зараз цікавляться більш традиційними спеціями: корицею та бодяном. “Раніше кав’ярні мали десятки різних сиропів. Зараз тільки класичні, – каже Максим, бариста “Львівської копальні кави”. – Також немає запиту та вершкову вежу чи малюнки на піні”.

Такі напої, як мокачино, фрапучино та глясе теж відходять у минуле. Какао, згущене молоко і морозиво додають у каву все рідше. Проте у “Світі кави” все ж залишили у меню каву з морозивом, як варіацію літнього кавового коктейлю.

Lviv Media бажає вам насолоджуватись тим напоєм, який ви найбільше любите, та завітати у Львів, щоб продегустувати все, про що ми писали:)

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності