Скільки треба випити кави, щоб прокинутися: дослідження вчених

Скільки треба випити кави, щоб прокинутися: дослідження вчених

Низька доза кофеїну пригнічує альфа–мозкові хвилі і покращує виконавчі функції

В Таїланді провели дослідження з використанням електроенцефалографії (ЕЕГ) і когнітивних тестів. Воно показало — робоча пам’ять поліпшується після вживання напою з кофеїном вранці.

Дослідження опубліковано в журналі Physiology & Behavior.

Автори роботи досліджували, чи впливає одна низька доза кофеїну в якості ранкового напою на активність мозкових хвиль і когнітивні функції. Вчені Таїланду провели експеримент на 25 здорових молодих чоловіках (середній вік 21 рік), які зазвичай споживали 1-2 або менше чашок кави або чаю з кофеїном або 1 банку газованої води з кофеїном в день.

Учасників випадковим чином розділили на дві групи і провели сліпий експеримент з плацебо. Випробовувані відвідали лабораторію тричі. Під час першого візиту дослідники вимірювали різні параметри — вагу, зріст, відсоток жиру в організмі та інші показники. Експеримент провели під час другого візиту. Активність мозку вимірювали протягом 5 хв. у стані спокою в сидячому положенні із закритими очима за допомогою ЕЕГ. Згодом учасники виконали два тести на когнітивні функції.

Потім кожен учасник випив свою чашку ароматизованої води з кофеїном (50 мг) або без, залежно від групи. Через 30 хвилин випробовуваним знову виміряли активність мозку і виконали когнітивні тести. Потім відбулися 5-хвилинні вправи, а потім ще один сеанс ЕЕГ та когнітивного тестування. Через тиждень вся процедура повторилася, з тією лише різницею, що групи помінялися місцями.

Результати показали, що через 30 хвилин після вживання кофеїну середня абсолютна потужність альфа-хвиль зменшується. В учасників, які прийняли плацебо, виявлялася активність дельта-, бета – і тета-хвиль. Когнітивна функція, тобто швидкість зорово-моторної обробки, робоча пам’ять і увага покращилися після 30 хвилин вживання кофеїну і через 35 хвилин, куди включили 5 хвилин ізокінетичних вправ. Іншими словами, активність мозку, відповідальна за сонливість, зменшилася, а когнітивні функції покращилися через 30 хвилин після прийому 50 мг кофеїну. Ця доза практично аналогічна одній чашці еспресо.

Примітно, що це перше дослідження, яке виявило зворотну кореляцію між активністю альфа-хвиль і когнітивною функцією після одноразового вживання низької дози кофеїну.

Нагадаємо, навіть пів чашки кави, випитої щодня під час вагітності, може зменшити зріст дитини майже на дюйм до моменту, коли вона піде в початкову школу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності