• Головна
  • Інтерв'ю
  • Ймовірний наступ Білорусі на захід України: як діятиме Польща та чи підуть білоруси проти системи

Ймовірний наступ Білорусі на захід України: як діятиме Польща та чи підуть білоруси проти системи

Ймовірний наступ Білорусі на захід України: як діятиме Польща та чи підуть білоруси проти системи

Ситуація на білорусько-українському кордоні лишається напруженою вже не перший тиждень. Білоруська армія проводить маневри, які можуть свідчити про те, що вона готується до наступу на територію України.

Військові експерти найімовірнішою ціллю називають саме області на заході України, зокрема й ті, які межують з Польщею — країною НАТО.

Lviv.Media з'ясував, що думають у Польщі про можливий наступ армії Білорусі на Україну, поспілкувавшись на цю тему з політологом, україністом Щецинського університету та публіцистом "Do Rzeczy" Мацєєм Пєчинські.

Як у Польщі розцінюють роль Білорусі у повномасштабній війні?

Мацєй Пєчинські розповідає, що Польща розцінює Білорусь як співучасника агресії проти України. Варшава прекрасно розуміє, що Лукашенко — це не самостійний гравець, тим паче після 2020 року. Він повністю залежний від путіна.

"Але одна справа — режим Лукашенка, а інша справа — білоруський народ. У поляків та білорусів нормальні стосунки", — каже поляк.

На його думку Лукашенко боїться бунту в країні, яка проти війни. Згідно зі соціологічними опитуваннями, близько 85% білорусів не хочуть війни проти України.

"Мені здається, що білоруського наступу не буде. Думаю, найбільш слушний момент, на початку війни, диктатори вже упустили. Було би логічно застосовувати білоруське військо, наприклад, на підмогу під час битви за Київ. Наразі вони відтягують ЗСУ з більш важливих напрямків на сході та півдні", — гадає експерт.

Як допомагатиме Польща в разі наступу?

Нещодавно екскерівник Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козєй заявив, що Польща може ввести протиракетний захист над західною частиною України, якщо росія продовжить атакувати прикордонні райони з нашою країною, ракетами великої дальності, що дуже ймовірно в умовах білоруського наступу.

Польський політолог пояснив, чому радіти таким словам в Україні не варто.

"Козєй — представник опозиції, він не представляє чинну владу, тобто офіційну позицію Польщі. Таким чином, він заробляє собі політичні бали, це про внутрішню політичну боротьбу в Польщі. Якщо Білорусь таки нападе, він матиме за що критикувати чинну владу", — пояснює Мацєй Пєчинські.

Від офіційних представників польської влади таких пропозицій не лунало.

Експерт сумнівається, що Польща зможе зробити ще якісь нові кроки, яких раніше не було. Поляки в такому випадку допомагатимуть зброєю, грошима, прихистком для біженців, тиском на лідерів заради антиросійських санкцій тощо. Але вони це вже і так роблять.

Військовим шляхом Польща навряд якось втручатиметься в цю ситуацію.

"Думаю, такого не буде. На початку цього вторгнення Україна теж зверталася до НАТО з проханням закрити небо, але, на жаль, цього не відбулося. Думаю, зараз цього теж не станеться, адже це все-таки фактично означатиме війну НАТО проти росії. Те саме і з білоруським наступом. Для європейців вступати у війну з Білоруссю дорівнює втрутитися у війну з росією. Ніхто вступати у війну не хоче", — каже політолог.

До того ж, Польща не може сама приймати такі рішення без НАТО.

Що про наступ Білорусі думає білоруська опозиція?

На цю тему Lviv.Media поспілкувався з Олексієм Францкевичем, очільником Білоруського кризового центру у Львові, що допомагає білорусам, які потерпають від режиму Лукашенка.

"Чи може бути наступ? Може. Можливо, це буде якась провокація. Якщо ворожим ДРГ вдасться зайти та обстріляти якісь населені пункти чи підірвати якісь житлові об'єкти, це стане приводом для оголошення фактичної війни", — каже Олексій Францкевич.

Опозиціонер наполягає на тому, що на сьогодні Білорусь є окупованою територією, а Лукашенко — гауляйтер Білорусі в контексті російської окупації. Він не є самостійним гравцем, за нього все вирішують у Кремлі. У нього, наприклад, ніхто не питав, чи запускати з території Білорусі ракети по Україні, і чи наступати російським військам на Київ. Він втратив свою суб'єктність.

Росія ж робитиме все, щоб таки втягнути Білорусь у цю війну.

"Лукашенко зараз дуже наляканий, це видно на останніх його зустрічах з путіним. Можливо, там вже йдеться про його фізичне усунення, і він це розуміє", — каже білорус.

Якою буде реакція білоруського суспільства на вступ у війну?

Як тільки в Білорусь підуть труни з тілами загиблих військових, знову почнуться протести, тому що цього ніхто не підтримує, білоруси не хочуть війни, навіть проросійськи налаштовані.

Також експерт додає: дуже імовірно те, що велика частина з білоруської армії одразу ж розбіжиться, велика частина одразу здасться в полон, ще частина може взяти цю зброю, розвернуться і піти проти системи.

Що зараз робить білоруська опозиція?

У липні в Берліні запланований форум демократичних сил, на якому обговорюватимуть, зокрема, й питання війни в Україні та фактичної російської окупації Білорусі.

"Білоруській опозиції потрібно зараз об'єднатися і виступити проти диктатури єдиним фронтом. Також спільна позиція має бути і щодо України, адже без вільної України не може бути вільної Білорусі", — каже Олексій Францкевич.

Він додає, поки існує імперська росія, існує загроза знищення білоруської та української націй.

Нагадаємо, в бою за Лисичанськ загинув командир батальйону “Волат” полку білоруських добровольців Кастуся Калиновського Іван Марчук, з позивним “Брест”.

Інтерв'ю

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності