• Головна
  • Енергетика
  • Заміна російському газу: як геотермальна енергетика набирає обертів у Європі

Заміна російському газу: як геотермальна енергетика набирає обертів у Європі

Заміна російському газу: як геотермальна енергетика набирає обертів у Європі

Цей колись нішевий сектор зараз знаходиться в авангарді енергетичного переходу в Європі, а Німеччина лідирує у використанні потенціалу геотермальних ресурсів.

На тлі ескалації цін на газ, пов’язаної з повномасштабним вторгненням РФ в Україну, геотермальна енергетика відчуває сплеск інтересу в Європі. Це пов’язано з тим, що політики та інвестори прагнуть зменшити свою залежність від російського газу.

Цей колись нішевий сектор зараз знаходиться в авангарді енергетичного переходу в Європі, а Німеччина лідирує у використанні потенціалу геотермальних ресурсів. Оскільки континент бореться з потребою в доступних і стійких альтернативах, геотермальна енергія стає життєздатним рішенням, пише видання RepublicWorld.

В ідилічному містечку Інсхайм, розташованому на заході Німеччини, геотермальна станція, якою керує Vulcan Energy, використовує гарячу воду, яка лежить на глибині трьох кілометрів під поверхнею. Відповідно до звіту Politico, Хорст Кройтер, співзасновник Vulcan Energy, вважає, що через недавню кризу цін на газ геотермальна енергетика тепер має шанс боротися з історично дешевшим російським газом. Привабливість полягає в його доступності та незалежності від зовнішніх факторів.

Горизонт геотермальної енергії

Зараз на геотермальну енергію припадає лише частка систем опалення в Європейському Союзі: 2 мільйони зі 100 мільйонів будинків використовують це відновлюване джерело. Проте Філіп Дюма, генеральний секретар лобі Європейської ради з геотермальної енергії (EGEC), передбачає майбутнє, в якому до 2030 року геотермальної енергії забезпечуватиме чверть енергетичних потреб Європи. Для досягнення цієї амбітної мети Німеччина оприлюднила плани збільшення свого геотермального потенціалу вдесятеро, маючи на меті 10 терават-годин і створення 100 геотермальних проектів до 2030 року.

Німецькі політики сприйняли геотермальну енергію як важливу частину енергетичного переходу країни. Під час відвідування геотермальної станції канцлер Олаф Шольц вихваляв її переваги, назвавши її «технологією майбутнього в Німеччині, яка може працювати в багатьох місцях». Це схвалення узгоджується з ширшими зусиллями Європи щодо відмови від викопного палива та переходу на відновлювані джерела енергії. Універсальність та потенціал геотермальної енергії роблять її багатообіцяючим внеском у досягнення цілей сталого розвитку енергії.

Що про це потрібно знати

Геотермальна енергія одержується з тепла, що накопичується в земній корі. Ядро Землі, що складається з розплавлених порід та інших матеріалів, підтримує високу температуру. Це тепло передається на поверхню Землі через різні процеси, включаючи радіоактивний розпад і залишкове тепло від утворення планети. Геотермальні електростанції використовують це тепло для вироблення електроенергії шляхом використання підземних резервуарів гарячої води або пари. Тепло використовується за допомогою геотермальних електростанцій, оснащених колодязями, турбінами та генераторами.

Існує два основних типи геотермальних систем:

  • суха пара;
  • миттєва пара.

У районах, де підземні резервуари містять суху пару, її безпосередньо витягують із землі та використовують для приводу турбін, що виробляє електроенергію. З іншого боку, системи флеш-пару використовують гарячу воду під високим тиском із підземних резервуарів. Коли вода викачується на поверхню, раптовий перепад тиску призводить до того, що вона перетворюється на пару, яка потім використовується для живлення турбін.

Недоліки

Та попри свої переваги, геотермальна енергетика стикається з певними проблемами.

Так, початкові інвестиційні витрати на геотермальні електростанції можуть бути високими, що вимагає значного початкового капіталу. Крім того, не всі регіони мають доступні геотермальні ресурси, що обмежує його широке впровадження.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності