• Головна
  • Енергетика
  • Євросоюз запровадив жорсткі правила використання акумуляторів: що зміниться

Євросоюз запровадив жорсткі правила використання акумуляторів: що зміниться

У 2023 році попит на батареї зросте у десять разів

У 2023 році попит на батареї зросте у десять разів

10 липня Рада Європейського союзу ухвалила новий регламент щодо відпрацьованих батарей. Положення регулюватиме весь життєвий цикл акумуляторів – від виробництва до повторного використання та переробки.

Про це повідомили у пресслужбі Ради Європейського союзу.

Акумулятори ключові для процесу декарбонізації та переходу ЄС до видів транспорту з нульовими викидами. Відпрацьовані батареї містять багато цінних ресурсів, які можна використати повторно замість того, аби покладатися на експорт із третіх країн.

Постанова Європейського парламенту та Євроради поширюватиметься на всі батареї. Зокрема, й на відпрацьовані портативні батареї, батареї для електромобілів, промислові батареї, батареї для запуску, блискавки та запалювання (SLI) та батареї для легких засобів транспорту.

Нові правила спрямовані на сприяння циркулярній економіці шляхом регулювання акумуляторів протягом усього їхнього життєвого циклу. Регламент встановлює вимоги щодо закінчення терміну служби акамулятора, а також цілі збору та зобов’язання, цілі щодо відновлення матеріалів та розширену відповідальність виробника.

Положення встановлює для виробників цілі збору відпрацьованих портативних акумуляторів (63% до кінця 2027 року і 73% до кінця 2030 року), а також запроваджує спеціальну ціль збору відпрацьованих батарейок для легких транспортних засобів (51% до кінця року 2028 року і 61% до кінця 2031-го).

Регламент встановлює ціль для відновлення літію з відпрацьованих акумуляторів на рівні 50% до кінця 2027 року та 80% до кінця 2031 року, який може бути змінений за допомогою делегованих актів залежно від ринку та технологічного розвитку та доступності літію.  

Регламент передбачає обов’язкові мінімальні рівні переробленого вмісту для промислових акумуляторів, акумуляторів SLI та акумуляторів для електромобілів. Спочатку вони встановлені на рівні 16% для кобальту, 85% для свинцю, 6% для літію та 6% для нікелю. Батареї повинні мати  документацію про перероблений вміст.

Цільова ефективність переробки для нікель-кадмієвих батарей встановлена ​​на рівні 80% до кінця 2025 року та 50% до кінця 2025 року для інших відпрацьованих батарей.  

Регламент передбачає, що до 2027 року портативні батареї, вбудовані в прилади, мають зніматися та бути замінними кінцевим користувачем, залишаючи достатньо часу для операторів, щоб адаптувати дизайн своїх продуктів під ці вимоги. Це важливе положення для споживачів. Акумулятори легких транспортних засобів повинні бути замінені незалежним фахівцем.

Нові правила для компаній

Нові правила спрямовані на покращення роботи внутрішнього ринку акумуляторів і забезпечення більш чесної конкуренції завдяки вимогам безпеки, екологічності та маркування. Цього планують досягти за допомогою критеріїв продуктивності, довговічності та безпеки, суворих обмежень щодо  небезпечних речовин,  таких як ртуть, кадмій і свинець, а також обов’язкової інформації про вуглецевий слід акумуляторів.

Відповідно до регламенту будуть запроваджені вимоги до маркування та інформації. Зокрема, щодо компонентів акумулятора та переробленого вмісту, а також електронного «паспорта акумулятора» та QR-коду. Вимоги щодо маркування будуть застосовуватися до 2026 року, а QR-код – до 2027 року, щоб дати компаніям можливість підготуватися.

Фон

Положення про батареї має на меті створити циркулярну економіку для сектору батарей, охоплюючи всі етапи життєвого циклу пристроїв: від проєктування до переробки відходів. Ця ініціатива має велике значення, особливо з огляду на масовий розвиток електромобільності. Очікується, що до 2030 року попит на акумулятори зросте у понад десять разів.

Новий регламент замінить чинну директиву про акумулятори 2006 року та доповнить чинне законодавство, зокрема, щодо поводження з відходами.

10 грудня 2020 року Європейська комісія представила пропозицію про регламент щодо акумуляторів. 17 березня 2022 року Рада прийняла загальний підхід. 10 березня 2022 року Європейський парламент ухвалив свою переговорну позицію на пленарному засіданні. Після міжінституційних переговорів було укладено попередню угоду. Результати угоди були прийняті на пленарному засіданні Європейського парламенту 14 червня 2023 року.

Наступні кроки

10 липня Рада проголосувала за цей регламент та закрила процедуру прийняття. Тепер його підпишуть Рада та Європейський парламент. Потім він буде опублікований в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності через 20 днів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності