• Головна
  • Енергетика
  • Велика енергогенерація на кредит за програмою «5-7-9%»: скільки наразі подано заявок

Велика енергогенерація на кредит за програмою «5-7-9%»: скільки наразі подано заявок

Велика енергогенерація на кредит за програмою «5-7-9%»: скільки наразі подано заявок

Для великої генерації передбачаються більш тривалі терміни кредитування

«Ощадбанк» має уже приблизно п'ять заявок від великих електрогенеруючих компаній на отримання кредитів на відновдення за урядовою програмою «5-7-9%».

Про це розповів заступник голови правління банку, відповідальний за корпоративний бізнес, Юрій Каціон, пише видання «Енергореформа».

«По великій генерації ми отримали заявки приблизно від 5 компаній на суму понад 6,5 млрд грн», – сказав Юрій Каціон.

Так, прийняті урядом у травні цього року зміни до чинної з початку 2020 року програми «5-7-9%» дозволили відбудовувати в її рамках об'єкти генерації, які зазнали пошкоджень, на тих же умовах, що діють для інших видів підприємництва.

Натомість відмінність полягає в тому, що для великої генерації передбачаються більш тривалі терміни кредитування.

«Травнева постанова фактично дублює норми постанови № 28 [від 24 січня 2020, – ред.] про отримання компенсації відсоткової ставки, але відмінність полягає в тому, що це набагато довші кредити – до 10 років, враховуючи масштаби руйнувань і масштаби необхідного фінансування для відновлення. Менша генерація від «зеленої» енергетики до комунальних підприємств можуть скористатися постановою №28 і отримати кредити на термін до 5 років», – пояснив банкір.

Разом з тим для запуску програми необхідні певні зміни до бюджету, які б дозволили Фонду розвитку підприємництва, через який компенсуються відсоткові ставки для бізнесу, здійснювати такі дії для обєктів великої генерації.

«Треба перерозподілити статті надходжень до кошторису Фонду, щоб він міг виділяти кошти саме на цю програму, яку нещодавно затвердив Кабмін. Думаю, наступного тижня відповідні зміни будуть внесені, і програма запрацює», – зазначив топменеджер «Ощадбанку».

Він додав, що необхідність прийняття окремої програми по великій генерації була продиктована тим, що «великі ТЕС і ТЕЦ – це все-таки сегмент великого бізнесу і не зовсім відповідають профілю програми «5-7-9%», спрямованої на підтримку середнього і малого підприємництва».

Банкір також зазначив, що по компаніях державної форми власності необхідне прийняття рішень про надання державних гарантій. Водночас це питання зараз опрацьовується міністерствами фінансів та енергетики.

«Частина компаній зазнали руйнувань всього, що в них було. І, звісно фінустанови не можуть розраховувати на забезпечення свого кредиту тим майном. І в цьому випадку потрібна державна підтримка у вигляді надання державних гарантій», – каже Юрій Каціон.

Нагадаємо, у травні уряд розширив дію програми пільгового кредитування «5-7-9%» на відновлення пошкоджених через бойові дії ТЕЦ і ТЕС. Натомість «Ощадбанк» став одним з уповноважених на реалізацію програми банків.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності