Нідерланди хочуть побудувати нові АЕС

Нідерланди хочуть побудувати нові АЕС

До проєкту не допустять певних постачальників «через геополітичні відносини»

Уряд Нідерландів веде переговори з трьома потенційними постачальниками щодо будівництва нових АЕС.

Це американська компанія Westinghouse, французька державна компанія EDF та KNHP з Південної Кореї, повідомив міністр кліматичної та енергетичної політики Нідерландів Роб Джеттен, пише видання NOS.

Так, минулого року уряд Нідерландів оголосив, що хоче побудувати дві нові атомні електростанції, бажано в громаді Борселе, де вже є електростанція.

За словами міністра, усі три потенційні постачальники мають досвід будівництва реакторів покоління III+ із мінімальною потужністю 1 000 мегават.

У своєму листі до Палати представників Джеттен наголоси, що Кабмін не звертався до певних постачальників «через геополітичні відносини». Зокрема, раніше нідерландський уряд вже дав зрозуміти, що Росія і Китай, наприклад, не мають права брати участь у голландському проєкті, тому що ризики для безпеки країни будуть занадто великими.

Найближчим часом уряд і три обрані компанії вивчать технічні та фінансові умови, за яких нові атомні електростанції можуть бути побудовані в Нідерландах. Тоді також має бути зрозуміло, чи підходять проєкти для розташування в Борселе та чи відповідають вони нідерландським правилам. Зокрема, техніко-економічне обґрунтування розпочнеться восени й триватиме приблизно пів року. Натомість у 2025 році уряд хоче вибрати, з якою компанією працюватиме.

До слова, нові електростанції можуть бути готові до 2035 року.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонує країнам ЄС спільно вийти з міжнародного енергетичного договору після того, як деякі уряди вже пообіцяли вийти з нього через кліматичні проблеми.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності