Блекаут в Україні: чи будуть вимикати світло влітку-восени 2023

вимкнення електроенергії

Коли та де будуть вимикати електроенергію в Україні влітку-восени 2023

Компанія «Укренерго» назвала цей опалювальний сезон найскладнішим в історії енергосистеми. Це тому, що з осені 2022 року масовані ракетні атаки пошкодили понад 40 % магістральних електричних мереж України. Більш як 1200 ракет та ударних дронів використали росіяни, щоби вивести з ладу енергетичну систему України. Такої руйнації не зазнавала жодна інша країна Європи. 

Пошкодження вплинули на щоденне життя українців. Цієї зими люди годинами сиділи без світла, опалення та зв’язку. Щоби відновити постачання електроенергії, держава витратила 1 млрд доларів. Це лише нагальні потреби та захист магістральних електромереж України.

LVIV.MEDIA дізналося, чи будуть вимикати світло в Україні влітку-восени 2023 року.

Чому можуть вимикати світло влітку-восени 2023 року

«Укренерго» запевняє, що наразі виробництво електроенергії в країні покриває запити споживачів. Влітку також працюють альтернативні джерела, тому частину денного виробництва навіть обмежили, а надлишок електроенергії Україна експортує за кордон. Проте працівники «Укренерго» не можуть запевнити, що влітку-восени 2023 не буде блекаутів. Зараз масовані ракетні атаки зосереджені на цивільних та військових об’єктах. Однак казати, що росіяни більше не будуть атакувати енергетичну інфраструктуру, зарано. Ба більше, щороку влітку компанія «Енергоатом» виводить енергоблоки теплових та деяких атомних електростанцій на ремонт. Ускладнити ситуацію може спека. Через зниження водопілля зменшується кількість електроенергії, яку виготовляють гідроелектростанції. Водночас потреби споживачів зростають. Найбільше електроенергії споживають охолоджувальні станції та кондиціонери. Тому енергетики країни просять громадян бережно використовувати електроенергії — особливо в пікові години ввечері.

Де можуть вимикати світло влітку-восени 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що наразі потреба вимикати світло влітку-восени 2023 року може бути тільки в областях, які мають дефіцит електроенергії. Ці блекаути будуть короткими та в пікові години. Мета таких вимкнень — зменшити навантаження на енергосистему. Тому витягувати чи купувати генератори — поки не варто.

Чи будуть вимикати світло влітку-восени 2023 у Львові

Вимкнення світла влітку-восени будуть залежати від дефіциту електроенергії. Це можуть бути точкові обмеження або введення погодинних графіків, які торкнуться населення та бізнесу.

22 травня на брифінгу технічний директор ПрАТ «Львівобленерго» Роман Іванців сказав, що не впевнений, що будуть масові вимкнення світла. Він також зазначив, що з травня на Львівщині почалася масштабна ремонтна кампанія об’єктів енергетичної системи. Через російські атаки обсяг робіт є втричі більшим, ніж той, який виконували до війни. З огляду на це, ПрАТ «Львівобленерго» оновило графіки вимкнень електроенергії. Переглянути їх можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про нічний тариф на електроенергію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності