Щоденна небезпека: яку шкоду несе побутовий газ

Щоденна небезпека: яку шкоду несе побутовий газ

У людей, що готують їжу, не використовуючи вентиляцію, можуть виникнути серйозні захворювання

Використання зрідженого нафтового газу (LPG), відомого як газ для приготування їжі, зазвичай вважається одним із найчистіших видів енергії для побутових потреб. Втім нові дослідження вчених доводять, що при спалюванні газу утворюються сполуки, що є небезпечними для здоров’я.

Про це пише Vanguard News

Сам по собі кулінарний газ — безбарвний, без запаху та нетоксичний, але усе змінюється, коли він піддається спалюванню. Газ для приготування їжі – це, по суті, метан, вуглеводневий газ, який під час спалювання утворює оксиди нітро, які є небезпечними частинками. Дослідники кажуть, що небезпечні частинки, що виділяються цими газами, потрапляють у кров, а також завдають шкоди легеням. Як наслідок, можуть виникнути такі захворювання, як рак, астма, хвороба Альцгеймера, серцеві та інші захворювання.

Дослідники стурбовані тим, що використання газу для приготування їжі, може становити серйозну небезпеку для здоров’я домогосподарок, тому необхідно забезпечити належну вентиляцію кухні та приміщення для приготування їжі щоразу, коли використовується газ для приготування їжі. Дослідження показали, що в будинках з газовими приладами були високі концентрації шкідливих побічних продуктів згоряння газу таких як: чадний газ, бензол, леткі органічні сполуки (ЛОС) і забруднювачі повітря.

«Відкривайте вікна, коли готуєте, використовуйте витяжні вентилятори, які виводять повітря на вулицю, щоб зменшити вплив нездорового повітря у вищих концентраціях у замкнутих просторах, а також використовуйте очищувачі повітря або перейдіть на електричні прилади для приготування їжі. Готуйте в електричній мультиварці, скороварці, рисоварці, тостері або мікрохвильовій печі»,  — радять дослідники.

За даними науковців Стенфордського університету, нормативні вимоги щодо викидів двоокису азоту, встановлені Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA), у побутових газових пальниках та печах є значно вищими. Массачусетське медичне товариство та Американська медична асоціація працюють над тим, щоб проінформувати клініцистів та широку громадськість про ці небезпеки.

Дослідники з Австралії нещодавно виявили, що викиди газу під час приготування їжі значно впливають на ризик захворіти на астму у дитини: 12,7 відсотка всіх випадків дитячої астми в США, або кожен восьмий випадок  — спричинені забрудненням повітря від газової плити. Це дослідження провели вчені з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, Австралія. 

«Ми часто готуємо їжу на газових плитах. Це означає, що ми отримуємо регулярну дозу забруднювачів повітря досить близько до свого обличчя, а це недобре. І тепер є альтернативи, які набагато безпечніші та кращі для навколишнього середовища», — зауважила доцент Донна Грін, головний дослідник Інституту майбутнього цифрових мереж при університеті.

Крім того, дослідники Гарвардського університету встановили, що будинки у яких є газові прилади сприяють накопиченню шкідливих речовин. Під час дослідження вони виявили 21 різну небезпечну летку органічну сполуку або забруднювач повітря. Майже всі аналізи проб газу показали наявність бензолу, гексану та толуолу.

Одним із газів, що викликає занепокоєння, є діоксид азоту (закис азоту IV). Високі концентрації цього газу в повітрі в приміщенні можуть погіршити здатність крові переносити кисень, що може призвести до головного болю, втоми, запаморочення та метгемоглобінемії. 

Спалювання газу для приготування їжі також збільшує утворення дрібних твердих частинок (PM2,5) – додаткових дрібних частинок у повітрі, що вивільняються під час приготування їжі на газових пальниках, і є забруднювачами повітря. І діоксид азоту, і PM2,5 подразнюють легені і можуть викликати астму як у дітей, так і у дорослих. 

Огляд даних спостережень, оцінених Good Health Weekly, показує, що діти, які живуть у будинках з газовими плитами, мають на 42 відсотки більше шансів на розвиток респіраторних захворювань, таких як астма. Хоча немає переконливих доказів того, що кухонний газ є прямою причиною астми, але статистика показує, що симптоми астми у дітей і дорослих є більш важкими в умовах з високим рівнем діоксиду азоту.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA розповідало про найбільших експортерів нафти у світі: хто вони та кому постачають «чорне золото»

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності