• Головна
  • Енергетика
  • Штрафи за втручання в газовий лічильник: за що можуть нарахувати кругленьку суму

Штрафи за втручання в газовий лічильник: за що можуть нарахувати кругленьку суму

Штрафи за втручання в газовий лічильник: за що можуть нарахувати кругленьку суму

Повідомляємо, що варто знати про повірку газових лічильників

З 4 червня в Україні поновили повірки побутових лічильників, і завершити їх потрібно упродовж трьох місяців після закінчення опалювального сезону.

LVIV.MEDIA розповідає про те, які штрафи можуть загрожувати побутовим споживачам газу за втручання в лічильник та як їх уникнути.

За що можна отримати штраф

Отримати штраф можна за несанкціоноване втручання у лічильник, а саме:

  • незаконне підключення лічильника чи відновлення споживання газу (незареєстрований газопровід, незаконне відновлення споживання, підключення неврахованих приладів, втручання в роботу лічильника, використання газу після розривання договору чи його відсутності тощо);
  • спотворення показників лічильника (недопуск представника газової служби до лічильника);
  • пошкодження лічильника та установка на нього магніту (сюди ж — пошкодження чи зривання пломби, магнітної наклейки або зміна її кольору).

Зазначимо, за ці порушення споживача фіксує постачальник газу.

Якого розміру може бути штраф

Як зазначає адвокат Андрій Турій, посилаючись на судову практику, суми штрафів сягають в середньому 150 тисяч гривень на одне домоволодіння, що є доволі значним показником для абсолютної більшості населення України.

Однак є і випадки, коли людей штрафували на 300 тисяч гривень. За зірвану пломбу ж можна отримати штраф від 8 до 100 тисяч гривень.

За самовільний демонтаж або втручання в роботу комерційного приладу обліку газу в законах України передбачений штраф у розмірі від 50 до 200 неоподатковуваних доходів громадян. Якщо споживачі не пускають на перевірку або заважають її проводити, їх можуть оштрафувати на суму в розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних доходів громадян.

Якщо ж ви пошкодили пломбу газового лічильника чи сам пристрій випадково, потрібно звернутися до постачальника самостійно. Тоді штрафні санкції проти споживача не застосовуються, однак варто написати заяву про пошкодження пломби або лічильника. Якщо цього не зробити, такі дії можуть розцінити, як втручання у лічильник та стягнути зі споживача кругленьку суму.

Чи треба оплачувати повірку газового лічильника

Повірку лічильників газу для побутових споживачів здійснюють раз у вісім років. Її має здійснювати лише облгаз, і це закладено в тариф за послуги розподілу газу. Натомість якщо людина не пам’ятає, коли востаннє була здійснена повірка, спеціалісти відділів самі сконтактують зі споживачами та попередять про демонтаж для повірки метрологічних характеристик та подальший монтаж.

Якщо облгаз не звернувся до побутового споживача та не попередив про перевірку, стягувати з першого штраф не будуть. До слова, аби дізнатися, коли потрібно проводити повірку, варто подивитися на дату на пломбі.

Що робити, аби не отримати штраф

Перш за все, потрібно пам’ятати, якщо ви не хочете платити великий штраф за втручання до лічильника, не чіпайте його. Заборонено встановлювати на нього магніти, голки тощо.

Зауважуємо, що зняття лічильника газу на періодичну повірку (або його повірку на місці встановлення) здійснюється виключно у присутності споживача. Крім того, під час перевірки можна здійснювати фото- та відеозйомку процесу, аби підтвердити факт цілісності засобу обліку без ознак зовнішнього втручання в його дію.

Важливо зберігати акти про встановлення, заміну або перевірку лічильників якомога довше, аби уникнути штрафу.

Нагадаємо, у Львові 90-річній жінці, яка мешкає сама, Залізничтеплоенерго нарахувало 107 042, 21 грн боргу за гарячу воду на основі даних загальнобудинкового лічильника.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності