Повірка лічильників: коли та за чий кошт це треба зробити на Львівщині

Повірка лічильників: коли та за чий кошт це треба зробити на Львівщині

Відновлення перевірок стосується усіх лічильників – спожитого газу, електрики, води та тепла

З 4 червня в Україні поновили повірки побутових лічильників електроенергії, тепла, газу та води. Відтак українці, у яких термін перевірки лічильників уже настав, зобов'язані їх провести упродовж трьох місяців після завершення опалювального сезону.

Оскільки у Львові опалювальний сезон завершився у середині квітня, повірки потрібно пройти до середини липня. Якщо під час цього у лічильника знайдуть пошкодження, суми у платіжках можуть перерахувати та нарахувати заборгованість, пише «Суспільне».

Що змінилось

Починаючи з квітня 2022 року, згідно з постановою Кабміну №412, перевірку лічильників в Україні призупинили на час дії воєнного стану й на три місяці після того, як його буде скасовано. Втім у квітні цього року уряд затвердив постанову №440 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану», тож попередня постанова втратила чинність, а нова набула дії з 4 червня.

Відновлення перевірок стосується усіх лічильників – спожитого газу, електрики, води та тепла. Виняток наразі становлять лише ті громадяни України, які залишилися на тимчасово окупованій росіянами території – для таких помешкань діють попередні норми зі старої постанови Кабміну.

Тепло

Як розповів заступник директора зі збуту та маркетингу ЛМКП «Львівтеплоенерго» Ігор Нестерук, відповідно до законодавства усі прилади обліку повинні регулярно перевірятися, адже завдяки цій процедурі визначається точність показань вимірювальних пристроїв і можливість їхньої подальшої експлуатації.

«Львівтеплоенерго» надає послуги з повірки теплових лічильників, а також лічильників холодної та гарячої води. Оскільки багато лічильників від початку повномасштабного вторгнення не були повірені, зараз маємо надолужити те, що не зробили у 2022 році і здійснювати перевірку тих, які мають бути повірені у 2023 році. Роботи збільшилось удвічі», – зазначив Ігор Нестерук.

Так, термін повірки лічильників на гарячу, холодну воду та тепло становить чотири роки. За рік повірку проходить близько 700-800 лічильників.

«Усі послуги мають відповідати метрологічним стандартам, тому прилади обліку повинні регулярно перевірятися. Завдяки цій процедурі визначається точність показань вимірювальних пристроїв і можливість їхньої подальшої експлуатації. Минулого року повірку мали пройти 680 лічильників, а цього року вже 887. Виникає накладка, адже зараз будемо змушені повіряти всі», – додав заступник директора зі збуту та маркетингу ЛМКП «Львівтеплоенерго».

Водночас якщо споживачі не пам’ятають, коли востаннє їм проводили повірку лічильників, то при пломбуванні лічильника зазначається дата наступної повірки. Для цього варто лиш поглянути, коли наступна повірка. Вартість послуг може становити від 350 гривень.

«Прилади тепла можна демонтувати самим та завезти нам на вул. Курмановича, 4, де є проливна установка або ж замовити послугу і пройти повірку на місці. Працівник приїжджає з переносною установкою додому і проводить повірку», – сказав Ігор Нестерук, додавши, що всі деталі та контакти можна знайти на сайті підприємства.

Вода

Водночас заступниця директора «Львівводоканалу» з обліку та контролю за водокористуванням та водовідведенням Леся Тур каже, що за час війни метрологічну повірку пройшла мала кількість лічильників води, відтак до сьогодні кількість неповірених лічильників зросла на 40%.

«Зараз будемо інтенсивно інформувати споживачів, що в них закінчився термін метрологічної повірки, тому її треба проходити. Контролер «Львівводоканалу» повинен зайти до споживача в квартиру, зафіксувати відповідний акт – кінцевий показник лічильника, який буде зніматись на повірку, і лише після цього повірку можна робити», – розповіла вона.

Як і для теплових приладів обліку, для лічильників води також є два способи проведення метрологічної повірки:

  • зі зняттям приладу, тобто лічильник можна відкрутити і принести самому (або це може зробити працівник за вимогою);
  • без демонтажу, тоді для зручності споживачів повірку можна здійснити переносною установкою.

Усе займає близько 15-20 хвилин.

«Повірка переносною установкою разом з реєстрацією лічильника після метрологічної повірки коштуватиме 372 грн. Орієнтовно так само, у межах 350 грн коштуватиме, якщо споживач принести лічильник самостійно», – додала Леся Тур.

Газ

Повірку лічильників газу для побутових споживачів здійснюють раз у вісім років. Як пояснив начальник відділу лабораторних вимірів АТ «Львівгаз» Руслан Сич, на час повномасштабної війни повірку лічильників вони практично не зупиняли.

Натомість якщо людина не пам’ятає, коли востаннє була здійснена повірка, спеціалісти відділів самі сконтактують зі споживачами та попередять про демонтаж для повірки метрологічних характеристик та подальший монтаж.

«Повірка лічильників газу для населення є безкоштовною і включена в тариф розподілу газу. Усе займає близько двох тижнів. Зробити все на місці неможливо, прилад обліку потрібно буде демонтувати, забрати, а згодом встановити», – пояснив Руслан Сич.

Перевірка лічильників

Повіркою приладів газу для населення Львівщини займається метрологічний центр «Західний», який знаходиться в Івано-Франківську [Державне підприємство «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», – ред.].

Як зазначили у «Львівобленерго», кожен їхній прилад обліку має свій термін наступної повірки, який залежить від дати виготовлення лічильника або попередньої повірки.

«За повірку електролічильників для населення відповідає оператор системи розподілу, тобто «Львівобленерго». Енергетики самостійно слідкують за експлуатацією лічильників і замінюють їх у побутових споживачів за необхідності проведення чергової повірки. Цю роботу ми проводимо постійно», – розповів речник «Львівобленерго» Олександр Горгут.

Щодо непобутових клієнтів, то повірка лічильників – їхня сфера відповідальності. Юридичні споживачі мають самостійно здійснювати повірку лічильників у відповідних ліцензованих організаціях.

Перевірку відповідності лічильників вимогам нормативних документів здійснюють акредитовані державні установи, зокрема «Львівстандартметрологія». При тому більшість непобутових споживачів «Львівобленерго» своєчасно здійснюють повірку електролічильників.

Як уточнили у ДП «Львівстандартметрологія», терміни перевірок лічильників для світла залежить від їх виду – одно- чи трифазні, одно- чи багатотарифні багатофункціональні електронні та індукційні лічильники активної та реактивної електричної енергії класів точності. Операції повірки проводять у ручному, напівавтоматичному та автоматичному режимах.

Що буде, якщо порушити вказані правила

Відповідно до затвердженої Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, тим, хто не пройде перевірку, нарахування проводитимуть за нормативами споживання, встановленими в Україні, а не за показами лічильника. А це в рази вище реально використаних ресурсів. Відтак нехтувати цією процедурою недоцільно в першу чергу для самого споживача.

Як уточнила заступниця директора «Львівводоканалу» Леся Тур, якщо не провести повірку, підприємства, які постачають послуги, знімають водоміри з комерційного обліку. Це означає, що їхні показання під час нарахування оплати за холодне і гаряче водопостачання більше не будуть прийматися. Наступні три місяці споживачам нараховуватимуть за воду по середньому споживанню за попередні 12 місяців, а згодом – згідно із встановленими нормами водоспоживання.

«Є закон про метрологічну повірку, де міжповірочний термін – кожні чотири роки. Далі лічильники мають проходити метрологічну повірку, щоб проводили нарахування. Відповідно до Постанови Кабміну №690, є затверджені всі договори з водопостачання та водовідведення і одна з умов, що споживач зобов’язаний допускати надавача послуг до лічильників. Ми можемо відтермінувати повірку, але якщо на це є поважні причини. Якщо їх немає, а доступу до лічильників не надали, їх знімають з абонентського обліку і нарахування проводиться по нормі», – розповіла Леся Тур.

За її словами, «Львівводоканал» сьогодні обслуговує 345 тис. абонентів, з них для 14% нарахування проводять по нормі. Більшість припадає на приватний сектор, а не багатоквартирний.

Куди звертатись

Послуги зі встановлення, розпломбування, опломбування, метрологічної повірки та ремонту приладів обліку надають такі організації:

  • ЛМКП «Львівтеплоенерго», вул. Курмановича, 4. Замовити повірку можна за номером телефону: 080 030 30 66, (032) 229 31 49 та обумовити зручний час та дату;
  • ЛМКП «Залізничнетеплоенерго», вул. Патона 2А. Групу повірки квартирних лічильників води можна замовити за номером (032) 292 07 67, а службу ремонту і повірки засобів обліку теплової енергії – (032) 262 00 33.
  • ЛМКП «Львівводоканал», вул. Зелена, 64 або вул. Хуторівка, 24. Замовити повірку лічильників можна через чат-бот @vodokanal_lviv_bot у Telegram/Viber або кол-центр: 067 310 09 49;
  • ДП «Львівстандартметрологія», вул. Кн. Романа, 38.

Нагадаємо, у Львові 90-річній жінці, яка мешкає сама, Залізничтеплоенерго нарахувало 107 042, 21 грн боргу за гарячу воду на основі даних загальнобудинкового лічильника.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності