• Головна
  • Енергетика
  • Тарифи на електроенергію в Україні у 2023 році для населення та підприємств

Тарифи на електроенергію в Україні у 2023 році для населення та підприємств

Тарифи на електроенергію в Україні у 2023 році для населення та підприємств

Дізнайтеся, які тарифи на електроенергію діють в Україні зараз

З 1 червня 2023 року Кабінет Міністрів України підвищив тарифи на електроенергію. Зараз вартість кіловат-години становить 2,64 грн. Це єдиний тариф, який діє для всього населення країни.

LVIV.MEDIA розповіло, як змінився тариф на електроенергію в Україні у 2023. Читайте також, як економити на світлі та скільки коштує кіловат-година для підприємств.

Ціна кіловат-години в Україні до 1 червня 2023 року

До 1 червня 2023 року в Україні діяли два тарифи на електроенергію для населення. Відповідно до них, вартість електроенергії для побутових споживачів, які використовують менш як 250 кВт-год на місяць, була 1,44 грн за кіловат-годину. А для тих, хто використовує більше, — 1,68 грн. Така ж вартість кіловат-години була для колективних побутових споживачів. Цей розподіл ціни на електроенергію для населення діяв у країні впродовж півтора року.

Ціна кіловат-години в Україні з 1 червня 2023 року

З 1 червня 2023 року Кабмін підвищив вартість на електроенергію. Тепер ціна кіловат-години становить — 2,64 грн. Це єдиний тариф для населення, який діє в Україні зараз. Міністр енергетики України Герман Галущенко пояснив, що зростання тарифу на електроенергію — це наслідок руйнувань енергетичної інфраструктури через рекетні атаки росіян.

Якби ми не ухвалили це рішення, то наступної зими ми були б без світла. Це рішення дасть нам можливість забезпечити стабільність роботи енергосистеми. На жаль, ми досі маємо втрачені суттєві потужності в генерації. Ми виходимо зі сценарію сьогодення до наступного опалюваного сезону.

<b><i>Герман Галущенко</i></b> Герман Галущенко

Додамо, раніше Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг пропонувала підвищити тариф на електроенергію до 2,88 грн за кВт-год.

Ціна кіловат-години в країнах Європи

За даними українського інформаційного порталу про фінанси та інвестиції, ціна кіловат-години електроенергії в Європі в середньому вдвічі дорожча, ніж в Україні. Станом на 16 червня 2023 року вартість кіловат-години в Іспанії — 3,78 грн, у Британії — 5,11 грн, у Франції — 7,44 грн.

Яка вартість кіловат-години для підприємств в Україні

Тариф для підприємств відрізняється від тарифу для населення. Ціна кіловат-години електроенергії для непобутових споживачів складається із:

  • тарифу оператора системи передачі електроенергії;
  • тарифу оператора системи розподілу електроенергії;
  • ринкової вартості електроенергії;
  • вартості послуг постачальника.

Національна комісія регулювання електропостачання та комунальних послуг встановлює тарифи розподілу електроенергії для кожного оператора. Тому тариф на розподіл електроенергії в різних постачальників буде відрізнятися. Ба більше, розмір тарифу для підприємств залежить також від класу напруги, яку отримує підприємство.

Як економити на електроенергії

Нічний тариф для населення — це дієвий спосіб економити електроенергію. Він діє щоденно з 23:00 до 7:00. Вартість кіловат-години в цей час становить 1,32 грн. Це вдвічі дешевше за денну ціну. Аби користуватися нічним тарифом, потрібно встановити двозоновий лічильник та укласти договір із постачальником електроенергії. Вартість лічильника — від 2000 грн.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС для енергетики України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності