• Головна
  • Енергетика
  • Нафта
  • Глобальний попит на нафту досягне піку до кінця десятиліття: енергетичний перехід набирає обертів

Глобальний попит на нафту досягне піку до кінця десятиліття: енергетичний перехід набирає обертів

видобуток нафти

Річне зростання попиту знизиться з 2,4 мільйона барелів на день цього року до 400 000 барелів на день у 2028 році

За даними Міжнародного енергетичного агентства, зростання глобального попиту на нафту майже припиниться в найближчі роки та досягне піку цього десятиліття. А споживання в Китаї сповільниться після початкового відкладеного відновлення.

Про це пише cnbc.com.

«Перехід до екологічно чистої енергетичної економіки набирає темпів, і пік світового попиту на нафту очікується до кінця цього десятиліття, оскільки розвиваються електромобілі, енергоефективність та інші технології», — сказав у заяві виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол.

У своєму останньому середньостроковому ринковому звіті, опублікованому 14 червня, агентство прогнозує, що глобальний попит на нафту за поточних ринкових і політичних умов зросте на 6% з 2022 року до 105,7 млн ​​барелів на день у 2028 році завдяки нафтохімічному та авіаційному секторам.

Однак річне зростання попиту знизиться з 2,4 мільйона барелів на день цього року до 400 000 барелів на день у 2028 році.

«Спад у розвинутих економіках робить глобальні перспективи ще більш залежними від відновлення Китаю після пандемії COVID-19, яке зможе зберегти свою початкову динаміку, що в кінцевому підсумку повинно підняти світову торгівлю та виробництво», — заявило агентство, наголошуючи на «відкладеному капіталі» Пекіна.

Споживання сягне піку в середині 2023 року після відновлення на 1,5 мільйона барелів на день, але втратить оберти лише до 290 000 барелів на день у середньому з 2024 до 2028 рік.

«Безпрецедентна зміна глобальних торговельних потоків» і екстрене вивільнення стратегічних запасів нафти членами МЕА минулого року «дозволили відновити запаси в галузі, пом’якшивши напруженість на ринку» на тлі підвищення попиту, заявила Всесвітня енергетична організація.

Що стосується пропозиції, МЕА очікує, що виробники нафти поза впливовою коаліцією Організації країн-експортерів нафти та її союзників, відомих як ОПЕК+, «домінуватимуть у середньострокових планах розширення потужностей», включаючи США та інших американських виробників. За оцінками МЕА, до 2028 року глобальні потужності постачання зростуть на 5,9 млн барелів на день до 111 млн барелів на день, причому зростання сповільниться на тлі уповільнення економіки в США.

Це призведе до запасу вільних потужностей у розмірі 4,1 мільйона барелів на день, зосереджених у важковаговиках ОПЕК Саудівській Аравії та ОАЕ. Російський видобуток залишається «затьмареним», оскільки МЕА прогнозує зниження внаслідок санкцій проти морського експорту сирої нафти та нафтопродуктів Москви з кінця минулого року, а також відходу західних компаній, які сприяли видобутку. Зараз МЕА бачить, що російські постачання, ймовірно, скоротяться на 710 000 барелів на день протягом шестирічного прогнозованого періоду до 2028 року.

«Здатність Москви самостійно фінансувати свою діяльність у нафтовій промисловості та її доступ до китайського обладнання та послуг можуть запобігти значно різкішому падінню. Але посилення західних фінансових заходів щодо Росії також може призвести до більш різкого спаду», – йдеться в повідомленні.

За його оцінками, 2,5 мільйона барелів на день російської сирої нафти було перенаправлено від західних споживачів, щоб тепер знайти азійських покупців, створюючи «дворівневий ринок».

МЕА продовжує бити на сполох щодо поточних інвестицій у видобуток нафти та газу, які, за його прогнозами, досягнуть найвищого рівня з 2015 року в 528 мільярдів доларів у 2023 році, одночасно покриваючи попит і перевищуючи «суму, яка була б необхідна у світі, який стає на шлях розвитку». чистий нульовий викид».

«Видобувники нафти повинні звернути особливу увагу на темпи змін і відкалібрувати свої інвестиційні рішення, щоб забезпечити впорядкований перехід», — сказав Бірол у заяві.

Торіл Босоні, керівник відділу нафтової промисловості та ринків МЕА, заявив у середу, 14 червня, CNBC «Street Signs Europe», що глобальна енергетична криза, яка наступила з початком пандемії Covid-19 і вторгнення Росії в Україну, «дійсно прискорила» відхід від викопного палива.

«У знаковій доповіді 2021 року МЕА закликало не розробляти нові розробки нафти, газу чи вугілля, якщо світ хоче досягти чистого нуля до 2050 року — цей крок широко критикували кілька виробників ОПЕК+, які виступають за подвійні інвестиції у вуглеводні та відновлювані джерела енергії, доки такий час, коли зелена енергія зможе в односторонньому порядку задовольнити глобальні потреби споживання. «Наближається справжня трансформація», — сказав Босоні, посилаючись на поширення електромобілів і заходи з енергоефективності в усіх секторах.

У своєму звіті «Нафта 2023» МЕА зазначає, що досягнення глобальної мети щодо нульових чистих викидів вимагатиме змін як у політиці, так і в поведінці, одночасно спостерігаючи за впливом електромобілів на попит на нафту.

Очікується, що прийняття регуляційними органами жорсткіших стандартів ефективності, структурні зміни в економіці та дедалі прискорене проникнення електромобілів значно стримають щорічне зростання попиту на нафту протягом усього прогнозу. IEA припускає, що більш ніж кожен четвертий автомобіль у 2028 році буде електромобілем.

Нагадаємо, румунська нафтогазова група OMV Petrom, контрольована австрійською OMV, виявила нові поклади сирої нафти та природного газу, що дорівнюють приблизно 3/4 її загального видобутку у 2022 році. Ці поклади є найбільшим відкриттям сирої нафти, яке OMV Petrom зробила за десятиліття. Нафту було знайдено на півдні Румунії, де міститься понад 30 мільйонів барелів нафтового еквіваленту видобувних ресурсів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності