• Головна
  • Економіка
  • Невиправданий дисбаланс: депутати пропонують збільшити акциз на автомобільний газ

Невиправданий дисбаланс: депутати пропонують збільшити акциз на автомобільний газ

АЗС
Фото: Freepik

на сьогодні ринок скрапленого газу є імпортозалежним, а також є велика ймовірність потрапляння такого продукту з Росії

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який пропонують змінити акцизний податок на бензин та дизель до 175 євро з 1 тис. літрів, а на автогаз – до 129,5 євро за 1 тис. л.

Відповідний законопроєкт №9348 опублікований на сайті ВРУ.

Зазначається, що на сьогодні зберігається невиправданий дисбаланс у ставках акцизного податку на користь скрапленого газу. Метою документа є збалансування ставок акцизного податку та збільшення надходжень до державного бюджету.

Зокрема, збільшення ставок акцизу зможуть забезпечити надходження до Держбюджету у розмірі 6,4 млрд грн щомісячно, що на 1,2 млрд грн більше порівняно зі ставками чинної редакції.

Власне, на період дії воєнного стану, однак не довше 1 липня 2023 року, в Україні діють такі ставки акцизного податку:

  • на бензини моторні, важкі дистиляти, інші нафтопродукти, паливо моторне альтернативне та біодизель – 100 євро за 1 тис. л.
  • на скраплений газ, бутан, ізобутан – 52 євро за 1 тис. л.

У пояснювальній записці зазначається, що з 1 липня в  Україні діятимуть такі ставки акцизного податку:

  • бензини – 213,5 євро за 1 тис. л;
  • дизельне пальне – 139,5 євро за 1 тис. л;
  • газ скраплений – 52 євро за 1 тис. л.

Тим часом депутати пропонують змінити акцизний податок на бензин та дизель до 175 євро з 1 тис. літрів, а на автогаз – до 129,5 євро за 1 тис. л.

Наголошується, що на сьогодні ринок скрапленого газу є імпортозалежним. Також є велика ймовірність потрапляння такого продукту з Росії, через такі країни як Польща, Литва, Латвія.

«Основним економічним стимулом поставок скрапленого газу саме погодження з рф, є значний дисконт – до 200 дол. США, а значно нижча ставка акцизного податку - робить цей продукт значно привабливішим для споживача в порівнянні з бензином», - йдеться у пояснювальній записці.

Додамо, з 1 липня в Україні податок на додану вартість на пальне повернуть на рівень 20%. У березні 2022-го знизили ставку ПДВ та відмінили акциз на пальне.

Нагадаємо, 21 вересні 2022-го Верховна рада ухвалила законопроєкт про повернення акцизів на пальне, після їх скасування у березні минулого року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності