Тарифи на електроенергію можуть зрости у 2024 році

Тарифи на електроенергію можуть зрости у 2024 році

Голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян повідомив, що у 2024 році тарифи на електроенергію, ймовірно, будуть підвищені через значну потребу у фінансуванні, а причина в цьому - російські ракетні атаки, які завдали значних руйнувань на енергетичних об'єктах України. "Ймовірно, доведеться усе ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. ... Оскільки потрібен дійсно великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч", – сказав він.

Основні причини

  • Відновлення інфраструктури: російські удари суттєво пошкодили критичні енергооб'єкти України, включаючи гідроелектростанції, теплові електростанції та інші. За останні 1.5 місяця втрати перевищили більш як 1 млрд доларів.
  • Недостатність наявного тарифу та слабка міжнародна допомога: чинні тарифи на електроенергію для населення та міжнародна допомога не можуть покрити збитки, тому розглядається варіант залучення внутрішніх резервів.

Слободян зазначає, що через ворожі ракетні атаки пошкоджено сім гігаватів генерувальних потужностей. Щоб пришвидшити ремонтні роботи, енергетики працюють 24/7. Але навіть такий темп роботи не дає повної гарантії, що відновлення енергосистеми України буде завершенню до опалювального сезону, оскільки ремонт або виготовлення нових деталей та різновид обладнання займає 1 рік та навіть більше. 

Прогнози

Підвищення тарифів на електроенергію можна очікувати вже цього року, про це повідомив керівник Державної інспекції енергетичного нагляду України, Руслан Слободян. "Перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч.” – заявив голова Держенергонагляду. Тарифи на електроенергію 2024 року підвищаться до 3-3,5 грн за кВт-год, що значно перевищує поточні ціни. Рівень у 3,5 грн за кВт-год відповідає реальній собівартості виробництва та транспортування електроенергії.

Сценарії підвищення тарифів

Існують два основних сценарії щодо підвищення тарифів на електроенергію:

  1. Для великих споживачів: уряд розглядає можливість підвищення тарифів на електроенергію до 3,5 грн за кВт-год для великих споживачів, таких як багатоповерхівки, де використовується багато електроприладів.
  2. Єдиний тариф: передбачається введення єдиного тарифу на рівні 3 грн за кВт-год для всіх споживачів. У такому випадку підвищення буде менш відчутним у порівнянні з першим сценарієм.

За прогнозами, тарифи на світло за кВт-год може сягнути 3-3,5 грн. Це на одну гривню більше, ніж ціна електроенергії в травні 2024 року, і майже вдвічі вище від тарифу, який діяв до початку повномасштабного вторгнення.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності