• Головна
  • Економіка
  • Уряд скасував тимчасовий дозвіл на продаж пального стандартів «Євро 3» і «Євро 4»

Уряд скасував тимчасовий дозвіл на продаж пального стандартів «Євро 3» і «Євро 4»

Уряд достроково заборонив продавати пальне стандартів «Євро 3» і «Євро 4», хоча спершу передбачалося, що такий дозвіл діятиме до кінця воєнного стану

Дозвіл на продаж пального стандартів «Євро 3» і «Євро 4» мав діяти на час воєнного стану, але уряд достроково його скасував

Кабінет міністрів відновив вимоги щодо якості пального не нижче екологічного стандарту «Євро 5». Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у вівторок, 23 січня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, Кабмін вніс зміни до технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, зокрема, в частині відновлення дії вимог щодо якості пального на рівні не нижче «Євро 5». Також уряд відновив вимоги директив ЄС щодо заборони продажу етилованого бензину та встановлення вимог на паливо, яке використовується у дорожніх транспортних засобах і недорожній рухомій техніці (включно з суднами внутрішнього плавання), сільськогосподарських і лісогосподарських тракторах і рекреаційних суднах.

Нагадаємо, що Україна перейшла на екологічний стандарт «Євро 5» з 1 січня 2016 року. Відтоді було заборонено ввозити та реєструвати як нові, так і вживані автомобілі, що не відповідають цьому стандарту. Українські виробники також мали підкорегувати свою продукцію під «Євро 5».

Однак у березні 2022 року Кабмін дозволив обіг палива стандартів «Євро 4» та «Євро 3» до кінця воєнного стану. Таке рішення було спрямоване на подолання в Україні паливної кризи. Це дозволяло легалізувати виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ. За підрахунками Консалтингової групи «А-95», на міні-НПЗ випускалося близько 35 тисяч тонн бензину й до 10 тисяч тонн дизельного пального, більшість із якого відповідали стандартам «Євро 3» і «Євро 4», зазначає Forbes.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності