• Головна
  • Україна
  • Уряд спростив механізм підтвердження пошкодження війною іпотечного житла

Уряд спростив механізм підтвердження пошкодження війною іпотечного житла

Зруйнований будинок у Запоріжжі внаслідок ракетного удару росіян, фото «Суспільного»

Власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть тимчасово не платити за іпотечними зобов’язаннями

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови, яка дозволяє позичальникам звернутися до банків щодо призупинення платежів за іпотечним зобов’язанням, якщо житло, придбане в іпотечний кредит, було зруйновано або пошкоджено. Про це у середу, 10 січня, повідомила пресслужба уряду.

Йдеться про виплату основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів за договором про споживчий кредит. У постанові йдеться про житло, розташоване на території активних бойових дій або окупованій території і яке було пошкоджене чи знищене внаслідок російської збройної агресії.

Як нагадали в уряді, раніше підтвердити факт пошкодження майна громадяни мали шляхом отримання витягу з відповідного Державного реєстру. Втім, часто ця процедура затягувалась. Зміни передбачають, що тепер факт пошкодження або знищення нерухомого майна підтверджується актом обстеження обʼєкта або звітом із технічного обстеження.

«Вказані зміни дадуть змогу полегшити та пришвидшити процес призупинення платежів за іпотечними зобовʼязаннями, де предмет іпотеки було знищено або пошкоджено», — зазначили в уряді.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності