• Головна
  • Україна
  • Уряд повернув право відключати боржникам світло, воду й тепло

Уряд повернув право відключати боржникам світло, воду й тепло

Тепер штрафи за несплату комуналки стягуватимуть з усіх, крім жителів фронтових і прифронтових територій, фото ілюстративне

Також уряд повернув пеню за невчасну або неповну оплату за комунальні послуги. Однак зміни не стосуються прифронтових громад і зони бойових дій

Кабінет міністрів України скасував мораторій на відключення боржникам води, світла й тепла, а також скасував заборону на нарахування пені за заборгованість за житлово-комунальні послуги. Однак ці правила не поширюються на зону активних бойових дій. Про це йдеться у відповідній постанові уряду від 29 грудня 2023 року.

Так, Кабмін скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення штрафів і пені, стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати. Водночас до кінця воєнного стану заборона продовжить діяти на територіях, на яких ведуться бойові дії, а також поширюватиметься на тих, чиє майно було пошкоджене унаслідок бойових дій. Однак останнім потрібно подати відповідні документи.

Також цією постановою уряд заборонив стягувати борги за комунальні послуги, утворені після 24 лютого 2022 від дати початку до дати завершення бойових дій із переселенців та тих, хто на цей момент не проживав у своїх помешканнях. Проте для того, щоб ці борги не стягували, потрібно подати до свого постачальника послуг відповідні документи, які це підтверджують.

Крім того, цією постановою уряд заборонив нарахування плати за житлово-комунальні послуги на окупованих територіях від дати початку до дати завершення тимчасової окупації.

Нагадаємо, що постанову, якою уряд заборонив відключати боржників від комунальних послуг та нарохувати їм пеню та інші штрафи за невчасну або неповну оплату комунальних послуг уряд ухвалив у березні 2022 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності