• Головна
  • Економіка
  • Старі та пошкоджені банкноти відмовляються обмінювати: чому і як продати долар

Старі та пошкоджені банкноти відмовляються обмінювати: чому і як продати долар

Старі та пошкоджені банкноти відмовляються обмінювати: чому і як продати долар

У Нацбанку наголошують, що долари всіх років випуску є дійсними

У мережі активно обговорюють тему, мовляв, старі долари вже не дійсні в Україні. Зокрема, нібито вони виходять з обігу, тому їх не хочуть приймати та обмінювати в обмінниках. Або ж приймають їх з великою комісією.

Детальніше про те, що каже з цього приводу Нацбанк та які претензії до банкнот можуть ставити у банках, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Обурення українців

У соцмережах користувачі активно обговорюють тему обміну старих чи пошкоджених банкнот. Українці скаржаться, що банки відмовляються обмінювати валюту зразка 1996 року.

Все тому, що після 1996-го в США почали випускати купюри з оновленими захисними елементами й повністю змінили дизайн. Відтак, деякі касири нібито не можуть відрізнити фальшиві гроші від справжніх.

Натомість українці публікують відео з обмінників, де їм відмовляють в операції. Дехто вже підготував пояснення, які купюри краще не нести в обмінник та чому у банку можуть відмовити в обміні, або ж виставлять комісію.

Пояснення НБУ

У Національному банку наголошують, що комерційні та державні банки зобов’язані приймати долари старого зразка, тобто 1996 року випуску. Ба більше, долари всіх років випуску дійсні.

«Жодних законів чи постанов, які визначають, що долари певних років недійсні, немає. Усі долари, які випускаються з 1914 року і по сьогодні, вважаються дійсними», – кажуть у НБУ.

Проте на гарячій лінії НБУ зазначили, що проблеми можуть виникнути, якщо купюра пошкоджена або надто зношена. Зокрема, можуть відмовити приймати купюру:

  • є кілька пошкоджень;
  • дуже зношена;
  • порвана;
  • є плями фарби.

Також, якщо купюра пошкоджена, то банк стягне комісію під час обміну. В окремих випадках банк може запропонувати надіслати таку купюру на обмін в іноземний банк-кореспондент. За цю послугу доведеться заплатити окремо.

Тоді як банкноти, які мають ознаки сильного зношення або суттєвіші пошкодження, банки можуть прийняти в рамках операції інкасо. Вони стосуються банкнот, які:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • з пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, включаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські недоліки.

Що робити, якщо не приймають старі банкноти

Це порушення й про кожен такий випадок слід повідомляти Нацбанку за посиланням. Звернення також можна оформити в контакт-центрі регулятора.

«Можливо, у пошуку додаткової маржинальності ви трошки забулися і забули, що в країні війна. Саме тому, напевно, вирішили запровадити додаткову комісію за обмін зношених купюр, серед яких зношеними вважаються навіть помʼяті або з малесенькими цяточками в куточку. Оця цяточка може вам надто дорого коштувати. Якщо точніше – ліцензії», – зазначав голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев.

Діяльність касира регламентується не лише НБУ, а й внутрішніми приписами самого банку. Тож, якщо вам відмовили в обміні старих купюр, варто відвідати інший банк.

Які долари краще купувати

Обовʼязково звертайте увагу на рік випуску банкноти. Хоч в Україні долари всіх років вважаються дійсними, все ж фахівці «Ощадбанку» радять купувати купюри, випущені після 1996 року, пишуть «Факти». Все це потрібно для того, аби не мати проблем у майбутньому з їхнім обміном чи продажем.

Водночас аби не натрапити на шахраїв, купувати іноземну валюту краще в банківських установах та офіційних обмінниках.

Нагадаємо, в Україні значно зросла пропозиція доларів на міжбанківському валютному ринку. Це призвело до скорочення НБУ продажу валюти з резервів.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності