Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України

економіка
Фото: pexels

Прогноз зростання світової економіки на 2023 рік поліпшено до 2,1%

Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України на 2023 рік до 2%. Зокрема у січні Світовий банк прогнозував зростання.

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«В Україні вторгнення Росії продовжує завдавати важких людських та економічних втрат. Перспективи відзначені яскраво вираженою невизначеністю», - йдеться у доповіді СБ «Global Economic Prospects».

На погіршення прогнозу вплинуло економічне потрясіння від руйнування енергетичної інфраструктури наприкінці минулого року.

Попри офіційну зовнішню підтримку державні фінанси й надалі залишаються під тиском. Також Світовий банк нагадав, що витрати на реконструкцію і відновлення оцінюються у 2,6 раза вище рівня ВВП минулого року.

Банк слідом за МВФ, як і раніше, відмовляється від прогнозу української економіки на наступні роки, хоча для інших країн він дає їх і на 2024, і на 2025 роки.

Згідно з доповіддю, прогноз зростання світової економіки на 2023 рік поліпшено до 2,1% з очікуваних у січні 1,7%, проте прогноз підйому глобального ВВП на 2024 рік знижено до 2,4% з 2,7%.

Світова економіка залишається у складному становищі у зв'язку з наслідками пандемії COVID-19, ситуацією в Україні та посиленням грошово-кредитної політики світовими центробанками, які домагаються сповільнення інфляції, зазначають у СБ.

Нагадаємо, раніше Національний банк покращив прогноз економічного зростання у 2023 році з 0,3% до 2%. Причиною цьому стало швидке відновлення енергетичної системи та м’яка фіскальна політика.

Підтримає економічну активність та споживання збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги. Прогнозується що у 2024 році прискорення економічного зростання становитиме до 4,3% та до 6,4% у 2025 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності