Уряд послабив блокування податкових накладних: деталі

Такі зміни повинні сприяти дотриманню чесної конкуренції серед платників податків

Уряд прийняв зміни до Постанови № 1165, яка встановлює порядок блокування податкових накладних.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

«Зміни вносяться до окремих положень автоматизованого моніторингу в частині питань встановлення ризиковості платника, особливостей застосування таблиці даних платника, в тому числі при визначені операцій, відображених у ПН/РК, критеріям ризиковості здійснення операцій», - йдеться у повідомленні.

Так, змінами встановлюються обмеження органів податкової служби приймати рішення про ризиковість платника за операціями з датою виписки податкових накладних, що перевищує 180 днів до дати прийняття такого рішення.

Зокрема, згідно з чинними положеннями платник може бути визнаний ризиковим на підставі інформації по операціях, здійснених протягом останніх 3-х років.

Також платникам нададуть право адміністративного оскарження рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість та рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості.

«Згідно діючих положень такі рішення оскаржуються у судовому порядку, або неодноразово переглядаються на рівні ГУ ДПС в областях», - зазначають у міністерстві.

Серед іншого, Уряд запровадив автоматичну реєстрацію зупинених ПН/РК у разі прийняття рішення про врахування ТПП за умови виконання певних умов.

У міністерстві зазначають, що такі зміни сприятимуть дотриманню чесної конкуренції серед платників податків та покращенню ділового середовища.

Додамо, в Україні працює 85 600 підприємств, які фактично сплачують ПДВ, але робота десятків тисяч фактично заблокована. Зокрема, в Україні діє масштабна корупційна схема з ручного управління податками, яка сприяє збагаченню окремих чиновників і посадовців.

Про це на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо економічної безпеки з питання корупції та схем незаконного блокування податкових накладних заявив журналіст видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. За його інформацією, в Україні працює 85 600 підприємств, які фактично сплачують ПДВ. З них, за даними парламентського податкового комітету, заблоковані податкові накладні зафіксовано у 15-20%.

Важливо, що увагу на роботу обласних податківців звертав голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він повідомляв про ймовірні махінації у діяльності обласного Головного управління ДПС.

Голова області офіційно заявив, що обласні підприємці скаржаться до ОВА на незрозуміле ухвалення рішень про відшкодування податку на додану вартість. Тоді Львівська ОВА звернулась із запитом до місцевої податкової, де відмовились надати будь-яку інформацію.

За даними обласної військової адміністрації, серед 135 суб’єктів підприємницької діяльності, яким від початку 2022 року було відшкодовано загалом понад 1 млрд 165 млн грн ПДВ, 13 фірм не мали жодного працівника, але їм відшкодували 129 млн грн.

Нагадаємо, бізнес критикує податкові накладні, які гальмують роботу. За результатами дослідження Ради бізнес-омбудсмена, понад 40% активного бізнесу зіштовхнулося з блокуванням податкових накладних. Про те, яка причина і що пропонували змінити, читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності