Підприємства на Львівщині, де ніхто не працює, отримали відшкодування з бюджету на мільйони

Підприємства на Львівщині, де ніхто не працює, отримали відшкодування з бюджету на мільйони

Наприкінці липня очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у своєму Telegram написав, що Головне управління Державної податкової служби у Львівській області не прозоро відшкодовує ПДВ для підприємців.

Зокрема, голова ЛОВА озвучив те, що деякі з підприємств не мають у своєму штаті жодного працівника або ж працюють менше року, пише місцеве видання "Діло".

Податкова Львівщини не змогла спростувати звинувачення у непрозорій діяльності. Як пише видання, під час засідання Громадської ради 4 серпня керівництво обласного ГУ ДПС заявило, що обласна адміністрація не має повноважень запитувати інформацію про ознаки фіктивності окремих підприємств. Такі дані нададуть лише правоохоронним органам, якщо буде відповідне звернення.

Від початку року на Львівщині 135 підприємцям відшкодували понад 1,5 млн грн ПДВ кожному. Загальна сума відшкодованого ПДВ для цих підприємств становить понад 1 млрд 165 млн гривень.

Серед цих 135 підприємств — 13 не мають жодного працівника, однак їм відшкодували 129 млн грн. При цьому сума податків, які вони сплатили до бюджетів усіх рівнів, — 20 млн грн. До прикладу, як пише видання, підприємству "Речстиль" відшкодували ПДВ на 40 млн грн, а до держбюджету перерахували близько 26 тис. гривень.

Два підприємства — ТОВ "Речстиль" та ТОВ "Експертторг Плюс" — очолює Діана Ходак. Вона зареєстрована на Львівщині. Її син та донька кажуть, що їхня мати переїхала до Львова, і вони вперше почули від журналістів про те, що та є власницею підприємств. Із самою Діаною Ходак не вдалось поговорити. Її місцеперебування невідоме.

Магазин-склад товариства "Експертторг плюс" зареєстрований у липні цього року в селі Зубра, під Львовом. Там мала б відбуватися гуртова торгівля фруктами та овочами. Приміщення наразі зачинене. Згідно з даними видання, інформацію про склад вищевказана компанія подала до органів ДПС лише в липні цього року. Однак фіскальний орган зовсім не збентежила відсутність складу для фруктів, якими підприємство наторгувало на понад 500 млн гривень.

"З усієї зібраної інформації ми можемо зробити висновок, що скоріш за все Діана Ходак є підставною особою і насправді не керує двома підприємствами. Але цим фірмам держава відшкодовує десятки мільйонів гривень ПДВ. Така ситуація може свідчити про участь цих підприємств у шахрайських схемах. Все це є ознакою порушення закону", — наголошують у ЗМІ.

Нагадаємо, у Львівській ОВА звинуватили податкову у махінаціях з відшкодуванням ПДВ.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності