• Головна
  • Культура
  • Українські науковці отримали престижну австрійську премію та по 1,2 млн євро грантів

Українські науковці отримали престижну австрійську премію та по 1,2 млн євро грантів

Українські науковці отримали престижну австрійську премію та по 1,2 млн євро грантів

Премію та гранти отримали лінгвістка Світлана Антонюк та математик Юрій Маліцький

Австрійський науковий фонд FWF обрав вісьмох науковців, які у 2024 році отримають премію FWF START та гранти по 1,2 млн євро на свої проєкти. Серед переможців опинилися двоє науковців з України — лінгвістка Світлана Антонюк та математик Юрій Маліцький. Список лавреатів премії оприлюднили на офіційному сайті фонду у четвер, 20 червня.

“Вісім профінансованих проєктів, чотири з яких очолюють жінки, походять з усіх дисциплін, і кожен з них фінансується в розмірі до 1,2 млн євро. Премії FWF START спрямовані на перспективних провідних дослідників, яким надається можливість планувати свої дослідження в довгостроковій перспективі та з фінансовим забезпеченням”, — написали на сайті фонду FWF.

Вплив емоцій на мову

Генеративна лінгвістка Світлана Антонюк отримала грант на свій проєкт "Емоції, якими ми говоримо". У цьому проєкті науковиця досліджує психологічні механізми, які впливають на використання та зміну мови. Дослідження Світлани Антонюк дає цінну інформацію про те, як емоції впливають на лінгвістичні процеси.

Світлана Антонюк — старший науковий співробітник в Інституті слов'янознавства та Інституті германістики Університету Граца в Австрії. Науковиця вивчала англійську та французьку філологію в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, та лінгвістику в Нью-Йорку, США, де у 2015 році здобула докторський ступінь.

Новий погляд на алгоритми

Математикові Юрієві Маліцькому вирішила надати грант на проєкт, у якому він досліджує алгоритми та механізми стратегій оптимізації. Науковець хоче знайти кращі алгоритми, які дозволять швидше знаходити необхідні рішення та краще зрозуміти математичні властивості самих алгоритмів. Його дослідження може змінити підхід до роботи у безлічі сферах, зокрема у штучному інтелекті.

Юрій Малицький навчався та захистив докторську дисертацію в Київському університеті, і потім проводив дослідження в університетах Австрії, Німеччини, Швейцарії та Швеції. У 2023 році Юрія Маліцького призначили доцентом з комп'ютерної оптимізації у Віденському університеті. Згодом алгоритми оптимізації стали основним напрямком наукових досліджень науковця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності