• Головна
  • Бізнес
  • Темпи падіння ВВП в Україні сповільняться: що на це вплинуло

Темпи падіння ВВП в Україні сповільняться: що на це вплинуло

Темпи падіння ВВП в Україні сповільняться: що на це вплинуло

За прогнозами Міністерства економіки України, у 2022 році очікується уповільнення темпів падіння ВВП до 33,2%. Це підтверджується тенденціями, які спостерігалися у серпні та загалом у другому кварталі цього року.

Про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки.

Держстат оприлюднив дані, згідно з якими зниження ВВП у ІІ кварталі 2022 року становило 37,2% (порівняно з ІІ кварталом торік), що менше за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%). У серпні, за даними Мінекономіки, показник валового внутрішнього продукту нижче минулорічного орієнтовно на 35%.

“Тобто, як бачимо, темпи падіння ВВП сповільнюються”, — зазначили у Міністерстві.

Там додали, що на макропоказники серпня позитивно вплинули часткове розблокування зернового експорту з портів Великої Одеси до країн ЄС, а також пришвидшення темпів та обсягів збору зернових на підконтрольній Україні території. Станом на кінець серпня було зібрано 25,3 млн тонн урожаю.

“В майбутньому темпи відновлення будуть залежати від ситуації на фронті, масштабів та швидкості отримання донорської допомоги, доступності портів для експорту, повернення українців з-за кордону та зростання продуктивності праці. Сьогодні є підстави для стриманого оптимізму”, — сказала міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Крім того, у Мінекономіки пояснили, що налагодження логістичних ланцюгів імпорту нафтопродуктів та диверсифікація постачальників стабілізували ціни на пальне. Це у свою чергу знизило інфляційний тиск на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії та продовольство.

Нагадаємо, у серпні Україна отримала значний обсяг міжнародної допомоги — 4,6 млрд доларів, у тому числі 3 млрд доларів грантових коштів від США через Світовий банк. Це дозволить забезпечити макроекономічну стабільність та покрити воєнні витрати й знизити бюджетний дефіцит.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності