• Головна
  • Бізнес
  • В Україні спростили процедуру зміни постачальника електроенергії: що змінилось

В Україні спростили процедуру зміни постачальника електроенергії: що змінилось

В Україні спростили процедуру зміни постачальника електроенергії: що змінилось

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, спростила процедуру зміни постачальника електроенергії.

Матеріал вийшов за підтримки ТОВ "Західнадрасервіс". 

Тепер споживачі можуть змінити постачальника електроенергії лише за три дні. Зокрема, раніше процедура зміни електропостачальника споживачем мала нормативно встановлений строк переходу у 21 день.

Для того, щоб змінити постачальника електроенергії, потрібно мати наявний договір розподілу, укладений з обленерго. Також електропостачання не повинне бути припинене внаслідок наявної заборгованості за постачання електричної енергії перед чинним постачальником.

Варто зазначити, якщо договір був укладений із фіксованим терміном дії, щоб уникнути перед чинним постачальником штрафних санкцій, споживач зобов'язаний попередити постачальника про дострокове розірвання договору.

Процедура зміни електропостачальника безкоштовна та має завершитись протягом 3-ох днів від моменту подання заяви.

Споживачу необхідно звернутися до нового постачальника із заявою-приєднанням до Договору про постачання електроенергії та зазначити та надати:

  • для фізичних осіб — ПІБ, номер картки платника податків, а також паспортні дані;
  • для юридичних осіб та ФОПів — назву компанії, витяг з ЄДР або копію довідки чи виписки;
  • копію звернення споживача щодо наміру укласти договір про постачання електричної енергії споживачу із зафіксованою датою цього звернення;
  • найменування чинного постачальника електроенергії;
  • рахунок за фактично спожиту електричну енергію за попередній розрахунковий період, виставлений споживачу попереднім електропостачальником.

Також споживач має надати всю інформацію щодо об'єкта постачання, а саме — ЕІС-код (и) площадки (ок) комерційного обліку споживача. Його присвоює Оператор розподільних мереж (обленерго). Такі коди потрібні для систематизації їхньої роботи.

Новий електропостачальник має надіслати запит до адміністратора комерційного обліку щодо зміни електропостачальника.

Далі після отримання та перевірки запиту на зміну електропостачальника адміністратор комерційного обліку протягом наступного робочого дня має надіслати постачальнику послуг комерційного обліку споживача запит на контрольне зняття даних комерційного обліку електричної енергії.

Не пізніше ніж за 5 календарних днів до закінчення дії договору попередній електропостачальник повинен виставити рахунок за електроенергію на підставі прогнозованих даних комерційного обліку.

Відмовити у зміні постачальника електроенергії можуть у таких випадках:

  • відсутність технічних можливостей;
  • відсутність договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії;
  • припинення електроживлення за зверненням чинного електропостачальника.

Зазначимо, що на сьогодні побутові споживачі в Україні платять за електроенергію за єдиним тарифом. Зокрема, домогосподарства, що споживають на місяць до 250 кВт⋅год (включно), платять за електроенергію за тарифом 1,44 грн (з ПДВ)/1 кВт⋅год, а ті, що споживають понад 250 кВт⋅год, — за тарифом 1,68 грн (з ПДВ)/ 1 кВт⋅год.

Такі тарифи встановили з 1 жовтня 2021 року та термін їх дії продовжили до 31 жовтня 2022 року.

Однак тариф на електроенергію для непобутових споживачів відрізняється від тарифів для населення. Так, тарифи для промислових підприємств відрізняються класами напруги:

  • 1-ий клас — споживачі, які отримують від електропостачальної організації електричну енергію зі ступенем напруги 35 кВ та вище на межі балансового розподілу;
  • 2-ий клас — споживачі, які отримують від електропостачальної організації електричну енергію зі ступенем напруги нижче 35 кВ на межі балансового розподілу.

Залежно від постачальника електроенергії, тарифи теж різні, адже в Україні не встановлений єдиний сталий тариф на електроенергію для бізнесу. Зокрема, деякі енергетичні компанії пропонують промисловим підприємствам тарифи на вибір: від комбінованого тарифу до фіксованої ціни за 1 кВт·год.

Нагадаємо, з першої години ночі 30 червня Україна почала експортувати електроенергію в Європу. Перший експорт пішов у напрямку Румунії. Початковий обсяг становить 100 МВт.

Потенціал експорту української електроенергії до Європи складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

Про те, чи є попит у Європі на експорт електроенергії з України та що думають експерти, читайте за посиланням.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності