• Головна
  • Бізнес
  • "Шкварка" для війська: як львівяни готують смаколики для армії

"Шкварка" для війська: як львівяни готують смаколики для армії

"Шкварка" для війська: як львівяни готують смаколики для армії

Сиров'ялене м'ясо — потрібний та цінний на фронті продукт

Михайло Гузаревич та Юрій Мацерук  — куми, що започаткували власну справу. Компанія "Шкварка" займається крафтовим сиров'яленим м'ясом та іншою продукцією власного виробництва.

З початком повномасштабної війни продукція бізнесу Михайла та Юрія стала дуже потрібною на фронті: сиров'ялене м'ясо ситне, дає потрібну енергію, легко зберігається і не псується. Тому наразі "Шкварка" активно на волонтерських засадах передає свій продукт нашим захисникам.

Lviv.Media відвідало "Шкварку" та поспілкувалося із власниками бізнесу детальніше про історію їхньої справи та про те, як допомагають.

Колишні журналісти

Михайло та Юрій — однокурсники. Вони навчалися на факультеті журналістики та віддали цій професії майже 10 років.

У 2014 році почалися серйозні зміни: Революція Гідності, початок війни на Донбасі, зростання курсу долара. Зміни прийшли і в життя чоловіків: ті вирішили змінити професію.

"Кулінарією ми цікавилися завжди. Є така байка, що коли збираються куми, то вони говорять про футбол, про бокс, про політику. А ми з Юрком говорили про баняки, нові рецепти, в кого яка нова пательня. Це наше давнє спільне захоплення", — розповідає Михайло Гузаревич.

Початок історії бізнесу

Історія їхнього бізнесу розпочалася з торгівлі за прилавком на різдвяному ярмарку у центрі Львова.

"Тоді ми робили якісь божевільні речі: коров'яче вим'я, бичачі яйця, баранячі легені. І люди це купляли,  їли. Нам було цікаво робити щось нестандартне. Намагалися не тільки знайти свою нішу, але й робити те, що було нам цікаво", — пригадує Юрій Мацерук.

Приблизно в той час підприємці-початківці почали робити першу в'ялену ковбасу в квартирі. Почали з'являтися перші поціновувачі їхньої продукції. Через відсутність конкурентів продукцію "Шкварки" швидко розкуповували. Вони були одними з перших, хто займався крафтовою їжею, яка продавалася через інтернет.

У інформаційній підтримці стали в нагоді і зв'язки зі знайомими з сфери журналістики.

"Ця робота не для великих заробітків. За наш заробіток не купиш собі Мерседес. Це робота для душі", — зізнаються куми.

Життя після 24 лютого

Не знаючи, що скоро почнеться війна, вже у лютому підприємці готувалося до Великодня.

"24 лютого ми мали зайнятися мациками. У нас було заготовлено 600 кг полядвиці, це десь 80 000 грн. Та війна внесла свої корективи. М'ясо довго лежало, і ми зрозуміли, що в'яленим його вже не зробити.  Аби не пропало, ми його перемололи на фарш", — розповідає Юрій.

Власники "Шкварки" спершу хотіли готувати обіди для переселенців та територіальної оборони, але цих людей годували інші волонтери, їжі було і так забагато.

Натомість на фронті в'ялене м'ясо — дуже корисна річ. Безпосередньо на передовій немає можливості їсти гарячу їжу, не працюють кухні, а бійці можуть бути відірвані від постачання.

З початком війни ринок впав, тому м'ясо почали постачати українським військовим.

Паралельно почали збір коштів на закупівлю м'яса для виготовлення наступних партій готової продукції.

Зі всього асортименту для постачання на фронт ми обрали "кумові прутики" (начинена м'ясом бараняча кишка), бо вони найшвидше готуються, найсухіші та найменше псуються. Ідея в тому, щоб просто витягнути з кишені, чи ти сидиш в окопі, чи на своїй позиції, чи йдеш в далеку розвідку, і підкріпитися", — пояснює Михайло.

Фахівець додає, у 100 грамах сиров'яленого продукту є стільки ж корисних речовин і калорій, як у 250 грамах м'яса. Адже "всихається" воно рівно у 2.5 рази.

Станом на сьогодні "Шкварка" відправила на фронт вже 425 коробок., або ж 2547 кг продукції. У кожному ящику — 60 порцій по 100 грамів сушеного м'яса, що еквівалентно 250 грамам звичайного м'яса.

"Якщо на початку війни багато добродіїв відгукнулися на нашу ініціативу та фінансували закупівлю сировини, з якої ми робимо сиров'ялене м'ясо на фронт, то зараз ми отримуємо замало такої підтримки", — кажуть підприємці.

Усі охочі можуть задонатити кошти на рахунок "Шкварки", яка і надалі готуватиме м'ясо для наших захисників.

Картка Приватбанк: 5363 5420 1349 3995 Михайло Гузаревич.

Також допомогти можна м'ясом, салом від 100 кг та баранячою кишкою. Допомогти можуть і волонтери, які можуть налагодити доставку з Європи таких продуктів: прошутто, хамон, фуета, салямі, тверді сири.

Звертатися можна на сторінку "Шкварки" у фейсбуці.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності