Що таке дефолт та як до нього рухається росія

Що таке дефолт та як до нього рухається росія

Попри війну Україні дефолт не загрожує

16 березня цьогоріч росії вперше з 1998 року загрожував технічний дефолт. Саме тоді держава-агресор мала виконати зобов'язання перед кредиторами — виплатити черговий купон за єврооблігації, однак через дефіцит валюти в країні виникли труднощі.

росія все-таки знайшли можливість внести платіж в доларах. А санкції, що вже ввели проти РФ, не передбачали блокування платежів по облігаціях, випущених до 1 березня цього року.

Однак наразі не можна виключати, що уже наступний щомісячний платіж росія не зможе оплатити, після чого на неї чекає процедура дефолту.

Lviv.Media поспілкувалося із економічним експертом Віктором Гальчинським, аби розібратися, що таке дефолт та як може розвиватися російський сценарій дефолту.

Що таке дефолт

Дефолт настає, коли позичальник (країна, фірма) не виплачує свої борги або платежі перед кредитором. Іншими словами — нездатність проводити своєчасні виплати за борговими зобов'язаннями або ж виконувати інші умови договору позики.

РФ платила за єврооблігації, випущені раніше різними країнами чи містами. Єврооблігації — це цінні папери, які продаються в обмін на можливість отримувати дохід.

"Зараз росії виставили переддефолтний рейтинг. Вони за крок до дефолту. Поки дефолт відкладається, але рано чи пізно він може бути. Думаю, ми будемо бачити серію технічних дефолтів і по приватних зобов'язаннях", — каже Віктор Гальчинський.

Технічний та повний дефолт

Технічний дефолт настає, коли отримувачі не отримують виплат у раніше вказаний термін. Тоді ж рейтингові агентства оголошують країні переддефолтний рейтинг.

Повний дефолт настає за 30 днів від технічного дефолту, якщо країна таки не змогла заплатити кредиторам. Це визнання, що країна не виконує свої зобов'язання, і означає, що з нею краще не мати жодних справ.

Що після дефолту

Дефолт може спричинити нищівні наслідки для економіки держави. Однак не у випадку РФ — їхня економіка вже і так під потужними санкціями. Наслідки, які настають після дефолту (світова ізоляція країни; арешт іноземних активів; відмова надавати кредити тощо), уже спіткали російську економіку.

Після дефолту вони остаточно втратять доступ до ринків капіталу та доступ до валюти. Рубль падатиме ще більше.

"Таке вже було у 1998 році. Тоді дефолт завалив російський рубль втричі. Вся економіка супутніх країн, які залежали від економіки росії, теж відчула цей удар, і Україна на той час, на жаль, теж", — розповідає експерт.

За три тижні війни білоруський рубль уже обвалився на 45%, значно втратив позиції і казахстанський тенге.

"Зараз Україна точно цього не відчує, тому що нам вдалося позбутися від рубльової залежності економіки росії, яка остаточно завершилася у 2014 році", — додає Віктор Гальчинський.

Чи звільняється країна від виплат за позики після дефолту

Після повного дефолту країні оголошують дефолтний рейтинг. Нові позики їй уже ніхто не надасть, але водночас і чекатимуть виплати за попередні заборгованості.

"Історія про росію, це як з поганою людиною чи бандитом. Можна і вбити, але мертва людина не виплатить борги. А поки буде жити, буде змушена виплачувати. Тому звичайно Захід лишатиме якісь шпарини для можливості виплати боргів, бо їм самим це потрібно", — пояснює експерт.

Як це вплине на росіян

Хоч для росії дефолт ще не настав, та прості росіяни вже відчувають ці нищівні удари по економіці. Наприклад, у них немає доступу до валюти та до певних продуктів харчування.

"Дефолт вони особливо не відчують, адже у них вже і так все погано. Рубль впаде ще більше. Але відчують ті, хто був певним чином інтегрованим у цивілізований світ, починаючи від олігархів, закінчуючи середнім класом", — каже Віктор Гальчинський.

Коли наступний шанс оголошення росії дефолту

Наступний щомісячний платіж має бути здійснений росією в другій половині квітня.

"Побачимо, чи знайдуться у них ресурси вже на наступний купон", — каже експерт.

Чи не близька до дефолту Україна

Хоч Україна, як і росія, у стані війни, від якої серйозно страждає економіка, проте наша держава дбає за свій кредитний рейтинг, і зараз він є вищим, ніж у росії. Україна обслуговує свої зобов'язання, а золотовалютні резерви через війну відчутно не змінилися, наша економіка є здоровішою і вона працює. Тому Україні дефолт не загрожує.

Нагадаємо, на YouTube-каналі Lviv.Media український економіст Олексій Другов розповів про економіку війни: курс долара, санкції, фінансова допомога, борги, продовольча криза.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності