Як держава планує підтримати бізнес на час війни

Як держава планує підтримати бізнес на час війни

Серед пропозицій: ФОПи зможуть не платити ЄСВ, а пальне звільняється від акцизу

Податковий комітет парламенту затвердив текст проєкту нового закону, який передбачає підтримку бізнесу на час воєнного стану.

"Наш податковий Комітет ВРУ одноголосно затвердив текст нового закону про підтримку бізнесу 7137-д. Він буде прийнятий як комітетська альтернативна до 7137, який включає норми про зменшення ПДВ та акцизу на пальне", - розповів Ярослав Железняк, народний депутат та заступник голови податкового комітету Верховної Ради.

Документом пропонується дозволити великому бізнесу скористатися спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок.

Раніше скористатись спрощеною системою оподаткування мав змогу бізнес, річний оборот якого не перевищував 10 млн гривень. Тепер держава пропонує підняти ліміт з 10 млн до 10 млрд гривень.

Великий бізнес сплачуватиме 2% податку від доходу не залежно від виду діяльності, окрім підакцизних товарів та грального бізнесу. Раніше підприємства платники податку на додану вартість сплачували 3% з обороту, а підприємства, що не сплачували ПДВ, платити 5% податку від обороту.

Серед іншого, уряд зніме обмеження за кількістю співробітників та самостійно визначатиме порядок сплати податку.

Також держава не оподатковуватиме та звільняє від сплати акцизного податку пальне, яке передається або вилучається на потреби держави чи Збройних сил України. На пальне, яке продається, пропонується зменшити податок на додану вартість з 20% до 7% та скасувати акциз.

Законом пропонується відновити всі перевірки бізнесу, навіть ті, які були заборонені на час карантину. Окрім того, проводитимуться перевірки стосовно забезпечення можливості розраховуватися карткою. Також планується відновити перевірки по деклараціях, по яких подано заявку на відшкодування податку на додану вартість.

Благодійна допомога надана учасникам бойових дій та особам, які проживають на території бойових дій або постраждали внаслідок війни, не оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб.

Неприбуткові організації отримають податкову знижку у розмірі 16% на пожертвування. Раніше податкова знижка становила 4%.

"Не вважається порушенням вимог щодо діяльності неприбуткових організацій передача коштів на ЗСУ та ін, а також для закладів охорони здоров'я, незалежно від виду благодійної діяльності зазначеної в статутних документах", - розповів Ярослав Железняк.

Від податку на додану вартість звільняються товари, які ввозять на територію України на потреби добровольчих формувань територіальних громад, які були знищені під час війни або передані на потреби оборони.

Також з 24 лютого 2022 до кінця року пропонується власників звільнити від сплати податку за землю. Бізнес зареєстрований та розташований на території де ведуться бойові дії зможе не сплачувати екологічний податок у 2022 році та за 2022-2023 роки мінімальне податкове забезпечення за землі.

На час воєнного стану надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Окрім того, до припинення воєнного стану держава дозволить продавати тютюнові вироби без встановленого маркування, однак із маркуванням відповідно до вимог Європейського Союзу.

За порушення закону про реєстратори розрахункових операторів не будуть штрафувати нікого, за винятком порушення при продажу підакцизної продукції.

З 1 березня до припинення воєнного стану та 12 місяців після нього фізичні особи підприємці та члени фермерського господарства звільнятимуться від сплати єдиного соціального внеску за себе. ФОП 2-3 груп оподаткування можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок за мобілізованих працівників.

Також не сплачувати ЄСВ зможуть фізичні особи підприємці, які не отримують доходу. На період воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення, підприємців не нараховуватимуть штрафи та пеню по єдиному соціальному внеску.

Зміни торкнуться і Нацбанку. Йому дозволяється на час воєнного стану купувати цінні папери в емітентів.Також Національний банк не вноситиме інші банки до категорії неплатоспроможних на період воєнного стану та впродовж 4 місяців після його завершення.

Окрім того, клієнти банків не каратимуть за невчасну сплату споживчих кредитів. Зокрема після війни банкам заборонено ще місяць стягувати майно по іпотеці та виселяти мешканців.

Чиновникам встановлять обмеження по заробітній платі на час воєнного стану. Посадовці, окрім тих, які залучені у заходах щодо оборони України, тепер отримуватимуть до 10 мінімальних заробітних плат.

Також документом держава дозволятиме конфіскацію майна не лише державних компаній Росії, але й усіх громадян та компаній країни агресора.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності