Російська пропаганда спрацювала як самообман

Російська пропаганда спрацювала як самообман

Спростовуємо російські міфи, в які беззаперечно повірила сама Росія

Путін, атакуючи Україну, не зрадив своїм звичкам і знову думає, що "всіх переграв", особливо російських військових. Міфи, які роками культивувала російська пропаганда, боляче вдарили не по українцях, на яких були спрямовані, а по самих росіянах. Це підтверджують численні відео, на яких отетерілі полонені говорять, ніби йшли "визволяти" чи "займати позиції", а по них "несподівано" почали стріляти. Не можна відкидати рівень "оскотинювання" російських солдат, які без тіні сумління обстрілюють житлові квартали. Але ці свідчення йдуть в унісон – тобто солдатам справді говорили "йти і визволяти" міста.

Міф 1. "Визволення" і "один народ"

За час правління Путіна в Росії виросло ціле покоління, яке від народження чуло з кожного телевізора історії про "братні народи". Тому й чекали, що їх зустрічатимуть квітами. Адже українці, за їхньою логікою, давно втомилися від "нацистського режиму", солдати не готові воювати, і всі тільки й прагнуть "возз’єднатися" з "братами".

Міф 2. "Клоуни і наркомани"

Не секрет, що Путін зневажає усіх (можливо, крім китайського) світових лідерів. А до Президента України взагалі ставиться як до холуя. Путінські поплічники не раз дозволяли собі огидні випади щодо Володимира Зеленського, тому навряд чи очікували якогось серйозного опору. Вони помилилися і перемудрували самі себе. Не будемо наразі показувати пальцем на тих, хто майже три роки вбивав в голови українцям мантру про "КВН не переграє КГБ". Зрештою, це теж спрацювало "в плюс". Адже поки медведчуківці та інші зрадники доповідали своїм кремлівським кураторам в стилі "всьо хорошо, прєкрасная маркіза", ура-патріоти доводили, що на посаді Президента України – "тимчасове непорозуміння".

Міф 3. "Аналогов нєт"

Росіяни стільки років лякали Захід якимись неймовірними військовими розробками, що самі повірили в їхнє існування. Роботу "інженерів-імпортозамєстітєлєй" підкріпила звична для Росії корупція та розкрадання. У результаті, після десятків років воєнної модернізації і більше 700 мільярдів доларів вливань, замість зброї, якій "аналогов нєт" вийшло стандартне російське "анало говнєт".

Міф 4. "Геніальність" Путіна як стратега і полководця

Мало хто в Україні не чув про те, що в Кремлі засідають якісь невидані стратеги. Мовляв, у них всі ходи прораховані мало не на десятиліття вперед. У Росії, підозрюю, це взагалі сприймається як догма. Тому то й неможливо було побачити очевидне – сліпий веде сліпих. При чому в напрямку катастрофи, будемо сподіватися – не ядерної.

Ці міфи спрацювали на користь Україні. Адже сама ідея "захоплення за декілька днів" ґрунтувалася на тому, що з росіянами не будуть воювати або через нелюбов до влади, або через любов до Росії, або через нефаховість вищого керівництва.

Однак просто не буде

Росія – фашистська держава. Пропаганда там поставлена на дуже високому рівні (маю на увазі її тотальність та безальтернативність, а не якість), тож суспільство може і не захотіти чути правду. Похмілля – річ важка і болісна, тому росіяни елементарно можуть вибрати "продолженіє банкєта".

Ніщо не завадить пропагандистам оголосити, що Росія веде оборонну війну проти Америки, що армія РФ стійко тримає "рубежі" (їх координати – діло другорядне). І тому потрібно мобілізувати резерви і призвати до армії всіх, кого можна.

Оскільки до західних "заощаджень" доступу уже не буде, правлячі еліти на всіх рівнях будуть дограбовувати те, що під рукою. Адже "батьківщина в небезпеці, все для фронту, все для перемоги".

"Війна з НАТО" в російському телевізорі автоматично знімає всі питання до тих, хто призвів до вторгнення в Україну 24 лютого. Техніка, скажуть, хороша, просто супротивник – сама Америка. Те саме скажуть і про військових. Ну і Путін, логічно, мусить правити до самої смерті, інакше Росію захоплять англосакси.

Українцям треба бути готовими, що це марафон, і не на один рік. Що після перемир’я може не настати справжнього миру, і це перемир’я слід буде використати для підготовки. Російське суспільство не є нормальним, воно оброблене пропагандою протягом багатьох поколінь, отже, аналіз у звичних для нас категоріях просто не працює.

Статті

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності