• Головна
  • Аналітика
  • Новий погляд на минуле України і Польщі: проєкт IQ.NET.UA, LVIV MEDIA та Центру діалогу імені Мєрошевського

Новий погляд на минуле України і Польщі: проєкт IQ.NET.UA, LVIV MEDIA та Центру діалогу імені Мєрошевського

Новий погляд на минуле України і Польщі: проєкт IQ.NET.UA, LVIV MEDIA та Центру діалогу імені Мєрошевського

Проєкт «Українсько-польські відносини: реконтекстуалізація і виклики часу» є спробою переосмислити найбільш складні питання минулого. З живою реакцією на них фахівців, а також із використанням сучасного інструментарію і нових методів передачі верифікованих знань суспільству.

Ми є свідками того, як історія, політика пам’яті або вузько політична інтерпретація минулого досить легко створюють нові «больові точки». Які стають тригером, що запускає процеси, шкідливі для польського та українського суспільств. Впливають не тільки на стосунки між народами, що мають величезний пласт непростого минулого, але й негативно позначаються на міждержавних відносинах.

Ситуацію додатково ускладнює війна агресивної Росії проти України, яка завдяки її гібридному характеру постійно підливає оливи у вогонь історичних конфліктів. Часто стравлюючи поляків і українців навколо невідрефлексованих історичних питань. При чому і в середині цих двох суспільств не бракує акторів, охочих розіграти історичну карту задля власної вигоди або політичних дивідендів.

Саме тому існує об’єктивна потреба у фаховому діалозі, відповідальному аналізі минулого і особливо у спокійних дискусіях. Важливо, щоб історія більше не була раною, яку можна подразнювати і роз’ятрювати. Тому ці загрози потрібно артикулювати вже, щоб «прості» відповіді на складні питання більше не стали привабливою пропозицією для громадян та виграшною стратегією для політиків.

Проект на сьогодні є унікальним, оскільки передбачає контекстуалізацію подій і явищ, а не грубе переписування або ж ревізію історії.  Треба визнати, що в сучасних медіа переважають продукти, які або заперечують ворожі наративи, творячи нову історичну міфологію, або ж пропонують свій пропагандистський продукт на злобу дня. В такій ситуації важко уникнути серйозних ризиків і навіть конфліктів. Перш за все через ймовірну протидію з боку тих, хто не зацікавлений в діалозі. Однак сподіваємося, що завдяки фаховості учасників проекту ці ризики вдасться мінімізувати.

В результаті реалізації проєкту буде задіяно незалежний інформаційний майданчик для фахового діалогу про історію та політику пам’яті. До якого будуть залучені професійні історики, інтелектуали, спеціалісти зі сфери медіа. Відкриті дискусії та обговорення, без уникання незручних тем, зроблять неефективною їх інструменталізацію в майбутньому. В результаті з’являться нові полемічні статті та медіа-програми, споживачі інформації зможуть краще відрізняти аналіз від маніпуляції, а особи, залучені до реалізації історичної політики, отримають алгоритм реагування на нові виклики.

Мобільність та незаанґажованість учасників проєкту в реалізацію державної історичної політики, створює додаткові можливості для пошуку нових шляхів та критеріїв для діалогу і порозуміння.

Проект здійснюється інтернет-платформою IQ.NET.UA на базі виданням LVIV MEDIA та при співфінансуванні Центру діалогу та порозуміння поляків з народами Східної Європи імені Юліуша Мєрошевського (Варшава) в рамках ІІ Відкритого конкурсу.



 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності