Зеленський зробив ще низку кадрових змін у Силах оборони

Президент призначив нових командувачів Сухопутних військ, Сил ТРО, Об’єднаних сил та Десантно-штурмових військ

Президент Володимир Зеленський продовжує кадрові зміни в Силах оборони. В неділю, 11 лютого, він підписав укази про низку нових призначень.

Так, Зеленський призначив генерал-лейтенанта Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ. Дотепер Павлюк був заступником міністра оборони.

Хто такий Олександр Павлюк

Олександр Павлюк народився в 1970 році у Новограді-Волинському (тепер Звягель) Житомирської області. З березня 2014 року був залучений до відбиття збройної агресії Росії проти України. Під його командуванням 24 окрема механізована бригада брала участь у боях за звільнення Слов’янська, Красного Лимана, Краматорська, Лисичанська й інших міст Донецької та Луганської областей. У березні 2017 року Павлюк став командувачем військ Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ. Влітку 2020 року був призначений начальником підготовки командування Сухопутних військ.

У липні 2021 року обійняв посаду командувача Операції об’єднаних сил. З початком великої війни він керував обороною населених пунктів на сході України. Так, військові частини втримували Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну та інші населені пункти Донеччини й Луганщини.

З 15 березня до 21 травня 2022 року перебував на посаді голови Київської ОВА. У лютому 2023 року його призначили першим заступником міністра оборони.

Раніше Сухопутними військами командував генерал Олександр Сирський, але 8 лютого Зеленський призначив його на посаду головнокомандувача ЗСУ.

Також президент призначив командувачем Десантно-штурмових військ бригадного генерала Ігоря Скибюка. Дотепер цю посаду обіймав Максим Миргородський — Зеленський його звільнив.

Хто такий Ігор Скибюк

Ігор Скибюк народився в 1976 році. Нагороджений званням «Герой України», а також орденами Богдана Хмельницького II та III ступеня.

В 1998 році Скибюк почав службу в 80-ій десантно-штурмовій бригаді на посаді командира взводу. У 2016 році у званні підполковника Скибюк був командувачем українських частин у міжнародних навчаннях «Кленова арка-2016». Станом на 2022 рік був командиром 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. У 2023 році став начальником штабу — заступником командувача Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Згідно з указом Зеленського, командувачем Сил територіальної оборони став генерал-майор Ігор Плахута. Раніше цю посаду обіймав Анатолій Баргилевич, але 9 лютого Зеленський призначив його на посаду начальника Генштабу ЗСУ. На цій посаді Баргилевич замінив Сергія Шапталу.

Що відомо про Ігоря Плахуту

Інформації про Ігоря Пллахуту в публічних джерелах небагато. Відомо, що в період Революції гідності він командував Південним командуванням Внутрішніх військ. Був на Майдані, виходив до протестувальників. Деякі учасники тих подій називали Плахуту посередником між владою та протестувальниками. Після Революції гідності на базі Внутрішніх військ створили Національну гвардію. Також Плахута був командиром 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ, пише «Новинарня»

Крім того, ще одним своїм указом Зеленський призначив генерал-лейтенанта Юрія Содоля командувачем Об’єднаних сил. Дотепер цю посаду обіймав Сергій Наєв, якого Зеленський звільнив.

Хто такий Юрій Содоль

Юрію Содолю — 53 роки. Він народився в Чугуєві на Харківщині. З 2018 року командував морською піхотою. Був командиром оперативно-тактичного угруповання «Донецьк» (Вугледарський напрямок), першим заступником командувача Десантно-штурмових військ (2015-2018), командиром 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади (2007-2015). Герой України.

Нагадаємо, 8 лютого Зеленський звільнив з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного і призначив на цю посаду Олександра Сирського. 9 лютого президент звільнив Сергія Шапталу з посади начальника Генштабу ЗСУ та призначив на цю посаду Анатолія Баргилевича. 10 лютого він погодив призначення заступників головкома й начальника Генштабу.