Ігорю Гринкевичу та його сину оголосили підозру в шахрайстві

Гринкевичів підозрюють у постачанні неякісного одягу для ЗСУ

Прокуратура і Державне бюро розслідувань повідомили про підозру львівському бізнесмену Ігорю Гринкевичу, його сину Роману та ще трьом людям у шахрайстві через постачання неякісного одягу для ЗСУ. Про це правоохоронці повідомили в середу, 17 січня.

«За даними слідства, бенефіціар трьох підприємств створив злочинну організацію з метою заволодіння бюджетними коштами. Її учасники уклали договори із Міністерством оборони України на постачання неякісного військового одягу для потреб Збройних сил України. Згідно з проведеними експертизами, державі в особі Міноборони завдано шкоди на суму понад 934 млн грн», — сказано в повідомленні Офісу генпрокурора без зазначення імен підозрюваних.

Там додали, що підозру оголосили п’ятьом учасникам злочинної організації — бенефіціару трьох підприємств, директорам та представнику цих підприємств. Тим часом ДБР уточнило, що йдеться саме про львівського бізнесмена. З цього повідомлення випливає, що йдеться про Гринкевича.

«Компанії львівського бізнесмена уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України», — сказано в повідомленні ДБР. Раніше аналогічну інформацію слідство публікувало, коли йшлося про спробу Ігоря Гринкевича дати хабар заступнику начальника Головного слідчого управління ДБР.

Як зазначили в ДБР, п’ятьом членам злочинної організації повідомили про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайстві), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією. Підозрюваних затримали, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу — тримання під вартою. Зазначимо, що Гринкевича взяли під варту ще 30 грудня. Він може вийти під заставу. Санкції статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Зауважимо, що журналіст телеканалу «1+1» Євген Плінський ще до публікацій повідомлень прокуратури й ДБР повідомляв, що серед підозрюваних, крім Ігоря Гринкевича, є його син Роман, а також директори трьох компаній, підпорядкованих бізнесмену.

Нагадаємо, 29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, одного з найбільших постачальників Міноборони, який пропонував хабар у 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління Бюро за сприяння у поверненні  майна, вилученого у підконтрольних йому компаній у процесі розслідування. 30 грудня 2023 року Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави в розмірі 429 млн 440 тис. гривень.

11 січня ДБР повідомило, що суд арештував майно сім’ї Гринкевича та компаній, які контролює його сім’я. Син Гринкевича стверджує, що діяльність його родини відбувалась в умовах чинного законодавства і скандал замовний. Дружина бізнесмена, професорка національного університету «Львівська політехніка» Світлана Гринкевич, звільнилась з навчального закладу за власним бажанням.. Також на тлі скандалу Львівська обласна військова адміністрація повідомила про розірвання всіх контрактів з компаніями Гринкевичів. Аналогічний крок зробило й Міноборони, розірвавши усі контракти з компаніями Гринкевичів, окрім договору на постачання харчів.