На Львівщині зафіксовано п’ять випадків кору

На Львівщині зафіксовано п’ять випадків кору

Серед пацієнтів четверо дорослих та 14-тирічна дитина

За 10 місяців цього року у Львівській області лабораторно підтверджено п’ять випадів кору. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

5 лабораторно підтверджених випадів кору: четверо дорослих і одна 14-тирічна дитина — дані за 10 місяців цього року на Львівщині. Перебіг хвороби у всіх був середньої важкості”,— йдеться у повідомленні.

Що варто знати про хворобу

Кір це важке інфекційне захворювання. Серйозними ускладненнями кору є пневмонія (гостре інфекційне запалення легень — ред.) та енцефаліт (запалення головного мозку — ред.), який може розвинутися не лише в гострий період хвороби, але й через декілька років після перенесеного кору. В цьому випадку мова йде про підгострий склерозуючий паненцефаліт. Розвиток паненцефаліту пов’язаний з тим, що вірус на роки залишається в організмі після перенесеної інфекції і з рештою спричиняє ураження головного мозку. Хвороба має повільний, але незворотний перебіг, і завжди завершується смертю, адже ліків в цьому разі немає. В разі паненцефаліту мозок людини повільно руйнується: спершу болить голова, стаються перепади настрою, може нудити, хитати, потім може пропасти зір, хода стає дедалі більш нестійкою, і починає прогресувати параліч. Людина, у якої розвинувся підгострий паненцефаліт, помирає за кілька місяців чи щонайбільше рік. Паненцефаліт найчастіше буває дітей, які заразилися вірусом кору в ранньому віці, особливо на першому році життя.

Єдиний спосіб запобігти кору та всім його можливим ускладненням це своєчасно вакцинувати дитину в рік (вводять першу дозу) та в шість років (вводять другу дозу) вакциною КПК. Поки дитина ще не вакцинована, вона вразлива. Тому принципово важливо, щоб всі люди навколо теж були вакциновані проти кору.

Міфи про кір, у які небезпечно вірити:

Міф 1. Кір то легка дитяча хвороба 

5% дітей, які захворіли на кір, отримають пневмонію. Саме це ускладнення є найчастішою причиною смерті. Твердження, що діти переносять цю хворобу легко є хибним.  

Американське товариство інфекційних хвороб (IDSA) надає таку статистику: 

  • ускладнення виникають у 3 із 10 хворих на кір, маленькі діти особливо вразливі;
  • 1 з 20 хворіє на пневмонію;
  • 1 з 1000 матиме набряк мозку, який може спричинити глухоту
  • летальні випадки трапляються в 1 або 2 із тисячі.

Фахівці відзначають, що найнебезпечніша ця інфекція для дітей віком до 5 років і для дорослих віком понад 30 років.

Міф 2. Кір можна лікувати

На жаль ліків проти кору не існує. Є лише ліки, як полегшують симптоми, наприклад, жарознижувальні. Якщо виникли бактеріальні ускладнення, застосовують антибіотики. Якщо стан погіршується – звісно, потрібна госпіталізація в інфекційне відділення лікарні.

Міф 3. Належна гігієна захищає від кору

Ні. Бо це хвороба, яка передається повітряним шляхом. І це дуже заразна хвороба. Уявіть, якщо в кімнаті є хворий на кір, то 9 з 10 людей навколо нього також захворіють, якщо вони не захищені. А єдиний надійний захист проти кору — це щеплення.

Нагадаємо, за вісім місяців 2023 року в Україні зареєстровано 43 випадки захворювання на кір, тоді як за такий же період минулоріч було лише шість. Медики б’ють на сполох і закликають вакцинуватися, оскільки епідемія захворювання повторюється здебільшого щоп'ять років. Попередній спалах недуги був у 2017 році і також починався з поодиноких випадків.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності