Медики прогнозують на Львівщині спалах кору: що варто знати

Медики прогнозують на Львівщині спалах кору: що варто знати

У 2023 році на Львівщині зафіксували п'ять випадків захворювання

В Україні зростає кількість хворих на кір. За вісім місяців цього року зареєстровано 43 випадки, тоді як за такий же період минулоріч було лише шість. Зокрема на Львівщині вже п’ятеро людей перехворіли на кір цього року. Попри незначну кількість, медики б’ють на сполох і закликають вакцинуватися, оскільки попередній спалах недуги у 2017 році також починався з поодиноких випадків.

Про це в коментарі LVIV.MEDIA розповіла заступниця генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

«Епідемія повторюється здебільшого що п'ять років. Ми пам'ятаємо останній спалах кору у нас був у 2017 році. І якщо у 2021-му на Львівщині не було жодного випадку, минулого року ми мали один підтверджений випадок, то цього року у нас вже є п'ять підтверджених випадків захворювання на цю недугу і ми наближаємося до підйому захворювання», — розповідає Марія Озірковська.

Що варто знати про хворобу

Джерелом інфекції є людина. За словами епідеміологині, кір є надзвичайно заразним. Якщо в контакті було десять не вакцинованих людей, дев’ять з них захворіє. 

«Особливістю вірусу є те, що він надзвичайно летючий. Тобто може поширюватися на великі відстані. Для прикладу, якщо людина є в одному кінці коридору, то може захворіти людина, яка в протилежному. Вірус може також поширюватися по вентиляційних каналах. Таким чином є ризик, що захворіють люди, які живуть на сусідніх поверхах. Також вірус може до двох годин зберігатися в аерозолі і, навіть, коли хворий вже вийшов з приміщення, а наступна людина не імунна, яка заходить — може захворіти», — зазначає епідеміологиня.

Ознаки кору:

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання:

  • висока температура,
  • нежить,
  • сухий кашель, 
  • діарея, 
  • блювота.

Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). За словами лікаря, кір не є стійким в зовнішньому середовищі. Вірус гине під дією світла, ультрафіолетового проміння та є чутливим до високої температури.

«Специфічного лікування кору немає, збудник захворювання — вірус. Недуга є небезпечна ускладненнями. Це може бути пневмонія, отит, енцефаломієліт, але найбільш небезпечним ускладненням є підгострий склерозуючий паненцефаліт (рідкісна форма прогресуючого запалення головного мозку, спричинена стійкою інфекцією вірусу кору — ред.), який може виникнути навіть через декілька років після перенесеної хвороби і проявляється важкими паралічами та змінами центральної нервової системи. І специфічного лікування цієї важкої хвороби, як і кору, також немає. Ми зараз живемо в Україні в тривожний час, і як казав відомий імунолог Федір Лапій, прикро, бо можна уникнути ракетної небезпеки, а отримати ураження від вакцинокерованої інфекції», — пояснює Марія Озірковська.

Вакцинація від кору

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 30-40 мільйонів дітей у світі щорічно хворіють на кір, з них 800 тисяч помирають.

«Коли була остання епідемія кору в Україні у 2017-2019 роках, у нас захворіло близько 115 тисяч людей, із них 41, на жаль, померла. Тому зараз питання вакцинації дуже актуальне, оскільки впродовж останніх років ми не досягаємо рекомендованого відсотку охоплення 95%. І зараз проводяться в Україні додаткові заходи з імунізації. Так звана наздоганяюча кампанія», — каже епідеміологиня.

Проводиться щеплення дітям від двох до сімнадцяти років, які не отримали жодної дози, або мають лише одне щеплення із двох необхідних. Львівщина є третьою областю в Україні за кількістю невакцинованих дітей. Станом на зараз, за даними обласного центру контролю та профілактики хвороб 10548 дітей Львівщини отримали пропущене раніше щеплення проти кору в межах «наздоганяючої» кампанії. Це становить 47,9% від запланованих.

За словами Марії Озірковської вакцина (КПК) є комбінованою та профілактує відразу три хвороби — кір, паротит і краснуха.

«Паротит, як і кір також небезпечний ускладненнями. Захворювання грозить безпліддям для хлопчиків. Краснуха ж має так званий тератогенний ефект та впливає на плід у вагітних жінок. Тобто ці хвороби є небезпечні і, звичайно, що їх легше профілактувати», — зазначає лікарка.

Для того, щоб отримати щеплення, варто звернутися до свого сімейного лікаря або у будь-який пункт щеплень. Курс щеплення проти кору складається з двох доз вакцини. У 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в шість років – планову ревакцинацію. Дорослі мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності