• Головна
  • Здоров’я
  • У Львові лікарі видалили 5-місячній дівчинці пухлину, яка займала третину хребта

У Львові лікарі видалили 5-місячній дівчинці пухлину, яка займала третину хребта

У Львові лікарі видалили 5-місячній дівчинці пухлину, яка займала третину хребта

Така патологія трапляється в 1 з 7 000 новонароджених діток

Нейрохірурги Дитячої лікарні Святого Миколая видалили 5-місячній дівчинці жирову пухлину, яка тиснула на спинний мозок і порушила рухливість ніжки. Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Сім’я Мельників із окупованого міста Берислав, що на Херсонщині. Рік тому родина виїхала на Львівщину. Тут і народилася маленька Вікторія. На 33-му тижні вагітності лікарі діагностували ваду розвитку в дитини — спінальну ліпому. А вже на 37-му крихітка з’явилася на світ. Контролювати стан новонародженої відразу взялися нейрохірурги.

За словами медиків, така «пухлина» розвивається з клітин жирової тканини. Новоутвір росте, тисне на спинний мозок та натягує його. Водночас нервові корінці вплітаються та вростають у жирову тканину. Як наслідок, порушуються функції нижніх кінцівок та тазових органів. Зокрема, виникають слабкості в кінцівках та проблеми з ходінням в туалет. У таких випадках спінальну ліпому потрібно видаляти. Львівські нейрохірурги вирішили, що оперуватимуть маленьку Вікторію, коли їй виповниться 6 місяців. Позаяк втручання з видалення спінальної ліпоми дуже виснажливі та травматичні для маленьких дітей. Тож лікарі хотіли зачекати, коли дівчинка трішки підросте та зміцніє. Однак утворення стрімко росло і втручання довелося робити на місяць раніше, ніж планували. МРТ показало, що жировик збільшився в 4 рази і займав уже третину хребта — в ділянці від живота до сідниць. Крім того, батьки крихітки помітили, що ліва нога їхньої донечки, втрачає чутливість, слабне та викривляється. Тож лікарі негайно взялися оперувати Вікторію.

Операція тривала шість годин і минула успішно. Лікарям вдалося уникнути пошкоджень спинного мозку та нервів дитини. Функціональність ніжки повністю відновилася. Вікторія вже повернулася додому.

Нагадаємо, хірурги дитячої лікарні Святого Миколая у Львові видалили у новонародженої дівчинки пухлину вагою один кілограм. Утворення становило чверть ваги немовляти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності