• Головна
  • Здоров’я
  • У Львові хірурги відновили обличчя захисника за допомогою титанових протезів

У Львові хірурги відновили обличчя захисника за допомогою титанових протезів

У Львові хірурги відновили обличчя захисника за допомогою титанових протезів

Після поранення чоловік переніс 69 оперативних втручань

Хірурги національного реабілітаційного центру «Незламні» відновили обличчя 44-річному захиснику за допомогою титанових протезів.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

В жовтні поблизу Стельмахівки, що на Луганщині, разом з побратимами Роман потрапив під артобстріл. Ворог поцілив прямо в їхню бронемашину. З 12 українських захисників тоді вижило лише троє. Військовий втратив ногу та половину обличчя.

Романа у критичному стані доправили до Харкова. Спершу там, а згодом в Києві, лікарі провели 68 опертивних втручань і 60 переливань крові.

До Львова у Центр Роман поступив вже на протезування ноги та реконструкцію обличчя. Правої половини обличчя практично не було. На її місці - вмʼятина, бо відсутня кісткова основа. Чоловік не міг нормально їсти і розмовляти.

Хірурги виконали складну реконструктивну операцію та встановили індивідуальний багатокомпонентний титановий протез верхньої та нижньої щелепи, скронево-нижнього щелепного суглоба та дна орбіти.

«Технічно це дуже складна операція. Далі – був період очікування: приживеться шкіра на протезі чи ні. Якщо ні, протез довелося б зняти. Тоді пошкоджена частина лиця Романа так і залишилася б деформованою», - розповідає щелепно-лицевий хірург Олег Ковтуняк.

Шкіра на протезі успішно прижилася і післяопераційний період проходить без ускладнень. Нині пацієнт відновлюється. Він їсть. Йому вже легше розмовляти. Також у Центрі Роман отримав свою першу штучну кінцівку. І нині наново вчиться ходити.

Нагадаємо, у Львові лікують дівчинку після укусу змії. 14-річну мешканку Самбірського району укусив плазун, коли вона збирала ягоди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності