Львівські лікарі видалили пухлину з чола жінки, вперше використавши нову методику

Львівські лікарі видалили пухлину з чола жінки, вперше використавши нову методику

Жінці, кажуть лікарі, ще пощастило, адже пухлина могла прорости в черепну коробку та пошкодити мозок

Маленька гулька на чолі 37-річної жінки зі Львівщини переросла у 7-сантиметрову пухлину і спотворила її чоло. Для лікування пацієнтки нейрохірурги Лікарні Святого Пантелеймона вперше використали нову методику.

Про це пишуть на сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Лікарі одномоментно видалили утворення та закрили дефект пластиною, яку виготовили за допомогою 3D-моделювання.

«37-річна Олена - кондитерка із села на Львівщині. Крім основної робити, також волонтерить. Готує смаколики для наших захисників. Два роки тому жінка помітила на своєму чолі чи то підшкірний прищик, чи то “гульку”. Подумала, що то від косинки, яку носить на роботі. Але все-таки до лікаря звернулась. Спеціаліст направив її на КТ. Однак, дослідження нічого не виявило і на якийсь час Олена забула про знахідку», - йдеться у повідомленні.

Нещодавно гулька почала стрімко рости та деформувати чоло жінки.

«Олена почувала себе пригніченою, бо мусила приховувати дефект головними уборами. Також з’явились втома та виснаження», - пишуть на сторінці медзакладу.

Жінка звернулася за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона. Ті виявили, що чоло Олени спотворила остеома. Це доброякісна пухлина, що виникає в структурах кісткової тканини. Виявляють її 10% пацієнтів з пухлинами. У випадку Олени остеома розташувалась на лобовій кістці.

Жінці, кажуть лікарі, ще пощастило, адже пухлина могла прорости в черепну коробку та пошкодити мозок.

Нейрохірурги вирішили оперувати Олену за новою для лікарні методикою - видалення пухлини з первинною 3D-пластикою. Для цього до проведення операції виготовляють за допомогою тривимірного моделювання титанову пластину, якою збираються закрити дефект.

У ході втручання нейрохірурги спершу видаляють пухлину з ураженою нею частиною лобової кістки. А потому закривають прогалину титановою пластиною. Перевага такого методу у тому, що людині не доводиться проходити через дві операції, а в проміжку між втручання ходити з дефектом. А отже значно скорочується час перебування пацієнта в стаціонарі, а позитивний результат видно одразу після оперативного втручання.

«Тож, уже на 7-й день після операції Олена поїхала додому в прекрасному настрої та без жодних скарг. За два місяці на жінку чекає контрольне КТ і повноцінне життя без косметичних дефектів! Олена вже повернулась до улюбленої справи та волонтерства», - пишуть на сторінці медзакладу.

Нагадаємо, у Львові лікарі видалили дівчинці вроджену пухлину. Через неї в дитини боліла спина, вона мала слабкість у ногах та нетримання сечі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності