На Запорізькій АЕС теоретично можливий радіоактивний викид — Жданов

На Запорізькій АЕС теоретично можливий радіоактивний викид — Жданов

Конструкція реактора не дозволяє здійснити там ядерний вибух

Окупанти можуть зробити на Запорізькій АЕС радіоактивний викид.

Таку думку озвучив у відеоінтерв’ю для Lviv.Media військовий експерт Олег Жданов.

"Це буде щось на кшталт "брудної бомби", з викидом радіації. Особливість конструкції самого реактора не дозволяє там здійснити ядерний вибух в класичному розумінні. А такий вибух, як на Чорнобильській станції, — так цілком вони можуть зробити. Теоретично так", — вважає експерт.

Проте він зазначає, що для росії є стримуючі фактори, аби не зробити цього кроку.

"Але є реакція західних країн. І, особливо, такий дуже сильний на мій погляд запобіжник — це слова Великобританії і Сполучених Штатів, що якщо радіація дійде хоч до однієї країни-члена НАТО, то вони будуть вважати це нападом. Тому що в будь-якому випадку, люди, які потраплять під радіоактивне випромінювання, будуть уражені. А це може викликати летальні наслідки. Це, фактично, вбивство", — зазначив Олег Жданов.

Нагадаємо, російські окупаційні війська накопичують техніку на території Запорізької АЕС та очолити кількість військових на станції. У міноборони рф погрожували зупинити роботу Запорізької АЕС. Також генеральний директор МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) Рафаель Маріано Гроссі готовий очолити делегацію своєї організації, яка планує відвідати Запорізьку АЕС в Енергодарі.

Більше дізнавайтеся з відеоінтерв’ю експерта Олега Жданова для Lviv.Media.

 Читайте також: 

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності