• Головна
  • Війна
  • Допомагали покращувати російську енергосистему: у Харкові затримали шістьох зрадників

Допомагали покращувати російську енергосистему: у Харкові затримали шістьох зрадників

Українські проєктувальники допомагали модернізовувати енергосистему Росії

Українські інженери-проєктувальники розробляли науково-дослідну та проєктну документацію для модернізації російських атомних станцій і інтеграції Запорізької АЕС

Служба безпеки України у Харкові затримала шістьох інженерів-проєктувальників, які, на замовлення підсанкційної корпорації “Росатом”, розробляли план модернізації чотирьох російських АЕС і план інтеграції Запорізької АЕС в енергетичну систему Росії. Про це 8 квітня повідомили на сайті СБУ.

Проєктувальники — колишні посадовці українських інститутів

За даними слідства, затримані — колишні посадовці проєктних інститутів України. Головним учасником був керівник проєктної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з росіянами через свого родича — власника російської компанії, яка виконує підряди “Росатома”. Родичі підтримували звʼязок через месенджер і електронну пошту. Харківський посадовець залучив ще п’ятьох колег. Проєктувальники отримували винагороду у криптовалюті, яка надходила на криптогаманці підставних осіб. Крипту переводили в готівку і передавали проєктувальникам.

Під час обшуків на місцях роботи й місцях фактичного проживання правоохоронці вилучили документи, комп’ютери та мобільні телефони, які вони використовували для співпраці з країною-терористом. СБУ повідомили всім шістьом затриманим про підозру за статтею про пособництво державі-агресору. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності