• Головна
  • Війна
  • Власники зруйнованого росіянами житла зможуть отримати компенсацію на побудову нового

Власники зруйнованого росіянами житла зможуть отримати компенсацію на побудову нового

Фото: Куп'янськ.City

Заяву на грошову компенсацію за знищений приватний будинок можна подати через “Дію”

З 26 січня українці в “Дії” можуть подати заяву на отримання компенсації за зруйнований приватний будинок для побудови нового. Про це повідомило Міністерство відновлення у п’ятницю.

Раніше заяву в “Дії” можна було подати лише на компенсацію за ремонт пошкодженого житла або для придбання нової домівки. “Відтепер у рамках компенсації за зруйноване житло доступна не тільки можливість отримати кошти на придбання нового помешкання, але й на те, щоб повністю відбудуватися на своїй землі.”, — зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Земельна ділянка, де будуватиметься нове житло, може знаходитися у будь-якому регіоні України, окрім тимчасово окупованих територій чи зони бойових дій. Також це не обовʼязково має бути та сама земля, де знаходився знищений будинок.

Щоб отримати компенсацію на відбудову приватного будинка, потрібно подати заяву про грошову виплату в “Дії” у розділі “єВідновлення”. Якщо зруйнований будинок має кількох співвласників, вони можуть подати заяву кожен окремо або спільно та отримати індивідуальну компенсацію відповідно до своєї частки власності.

Протягом 30 днів після подання заяви її опрацює комісія місцевої влади. Якщо комісія схвалить рішення про виплату компенсації, кожен зі співвласників повинен звернутися в ЦНАП або до нотаріуса та відмовитися від прав на зруйнований приватний будинок. При цьому земельна ділянка залишається їхньою, навіть якщо нове житло будуватимуть в іншому місці.

Далі потрібно повідомити про початок будівельних робіт, надавши будівельний паспорт або схеми намірів забудови. Протягом 10 днів місцеві органи містобудування та архітектури мають перевірити ці відомості.

Гроші надійдуть на банківську картку єВідновлення двома виплатами по 50%, її можна відкрити в банках-партнерах програми. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, у яких є відповідні коди для роботи, а їхні продавці зареєструвались як учасники єВідновлення. Після отримання першої частини компенсації потрібно подати проміжний звіт.

Нагадаємо, з 10 травня 2023 року в Україні розпочалася програму “єВідновлення”, у рамках якої власники пошкодженого через війну житла почали отримувати компенсацію до 200 тис. грн на дрібний ремонт. З 1 серпня 2023 в “Дії” почався прийом заявок на виплату компенсацій за зруйноване через війну житло. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після початку повномасштабної війни, не підлягає відновленню та розташоване на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій. А з 27 грудня 2023 року у “Дії” розпочалася видача житлових сертифікатів, які можна обміняти на житло.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності