• Головна
  • Війна
  • Завербований підполковник міліції у відставці коригував російські удари по Запоріжжю

Завербований підполковник міліції у відставці коригував російські удари по Запоріжжю

Фото: СБУ

Зраднику загрожує довічне ув’язнення

Служба безпеки України викрила російського агента, який збирав розвіддані для коригування ворожих ударів по Запоріжжю. Зрадник передавав російським спецслужбам місця розташування оборонних заводів та комплексів протиповітряної оборони в місті, повідомила пресслужба СБУ, у середу, 10 січня.

За даними прокуратури, мешканець Запоріжжя — підполковник міліції у відставці, добровільно домовився про співпрацю з російською розвідкою. Зрадник зв’язався з колишнім однокурсником Харківського авіаційного університету, який нині є співробітником Міністерства оборони РФ, та запропонував свою допомогу у війні проти України.

У вересні 2023 року запорожець отримав доручення зібрати розвіддані про дислокацію українських військових у регіоні. Для цього російський агент їздив по Запоріжжю та передмістю й приховано знімав місця розташування ППО та особового складу й техніки Сил оборони.

Крім цього, зловмисник інформував ворожі спецслужби про розташування місцевих оборонних підприємств. Насамперед його цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ. Для комунікації з російською воєнною розвідкою зрадник використовував анонімний чат у Telegram, де передавав відомості за допомогою зашифрованих слів.

Правоохоронці затримали зловмисника в його помешканні. У чоловіка вилучили мобільний телефон, який зрадник використовував для знімання та комунікації з ГРУ.

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану. Досудове розслідування триває.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності