• Головна
  • Війна
  • В Україні вперше законтрактували роботизовані пристрої “Шабля” для кулеметників

В Україні вперше законтрактували роботизовані пристрої “Шабля” для кулеметників

Фото: Михайло Федоров

Бойові комплекси “Шабля” створила львівська компанія Global Dynamics

Україна вперше законтрактувала роботизовані турелі “Шабля”, які дають змогу дистанційно знищувати ворога. Пристрої розробили за допомогою оборонного кластеру Brave1, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, у вівторок, 9 січня.

За словами міністра, “Шабля” — це куленепробивна автоматизована система під кулемети, яка допомагає вести точний вогонь з укриття, не наражаючи на небезпеку бійців. “Шабля — це інновація та приклад зброї сучасної війни. Розробка перейшла зі стартапу в сталий проєкт, який контрактує держава”, — зазначив Федоров.

Голова Мінцифри зазначив, що задачею відомства є допомога у створенні інновацій, аби вони швидше потрапляли на фронт та швидше застосовувались, а внаслідок зворотного зв’язку цих інновацій більшало. “Ми повинні сіяти стартапи та давати молодим підприємцям створювати проєкти, які змінюють ситуацію на полі бою. Технології допомагають зберігати життя нашим воїнам і бути ефективними”, — додав Федоров.

Довідково

“Шабля” — це бойовий комплекс, який діє дистанційно за допомогою пульта управління. Віддалене керування дозволяє вести бій на відстані й зберігати життя військових. “Шаблю” створила львівська компанія Global Dynamics. Турель призначена для ведення бою з різного озброєння, від легких до великокаліберних кулеметів. Комплекс оснащений тепловізором та дальноміром, які дозволяють виявляти цілі на відстані до двох кілометрів та ефективно їх вражати

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності