• Головна
  • Війна
  • Завербований український військовий корегував російські повітряні атаки по Миколаєву

Завербований український військовий корегував російські повітряні атаки по Миколаєву

Зрадника затримали під час спроби передати росіянам розвідувальну інформацію, фото СБУ

Росіяни завербували військового через його родичів, які проживають на окупованій території Херсонщини

Служба безпеки України затримала в Миколаєві зрадника-військовослужбовця, який працював на росіян. В обмін на співпрацю, росіяни обіцяли йому безпечний виїзд на окуповану Херсонщину.

Як повідомила СБУ в понеділок, 11 грудня, передусім агент намагався виявити можливі місця дислокації зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону. На виконання цього завдання він отримав від своїх кураторів з російського ГРУ 10 тис. грн «авансу» на власну банківську картку. Наступні суми мали надходити фігуранту в міру надання ним нових координат базування та переміщення українських військ. Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та корегування повторних ударів по області із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Як додали в СБУ, після виконання всіх ворожих завдань окупанти обіцяли «евакуювати» свого поплічника на лівобережну частину Херсонщини, де проживали його батьки. Втім, працівники СБУ завадили реалізації цих планів: вони встановили місцеперебування російського агента та затримали його на спробі передачі розвідінформації загарбникам.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого воєнна розвідка РФ дистанційно завербувала через його рідних. Як уточнили у прокуратурі, він є військовослужбовцем, якого росіяни завербували в листопаді цього року. Його родичі проживають на тимчасово окупованій частині Херсонщини і вже тривалий час співпрацюють з російською спецслужбою. За вказівкою загарбників родичі передали чоловікові контакт куратора з російського ГРУ та «умовні фрази», які зрадник використав для встановлення агентурного зв’язку з окупантом.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з росіянами. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Він перебуває під вартою. Зраднику загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності