• Головна
  • Війна
  • Українські хакери зламали Департамент інфокомунікацій Міноборони РФ

Українські хакери зламали Департамент інфокомунікацій Міноборони РФ

Українські хакери зламали Департамент інфокомунікацій Міноборони РФ

Група “Кібер Спротив” отримала доступ до російської системи онлайн-моніторингу ЗМІ “Катюша”

Українські хакери групи “Кібер Спротив” зламали Департамент інфокомунікацій Міноборони Росії. Хакери передали міжнародній розвідувальній спільноті InformNapalm внутрішню документацію та доступи до програмного забезпечення, яке використовують російські військові. Про це спільнота InformNapalm повідомила у понеділок, 27 листопада.

Департамент інформації та масових комунікацій МО РФ в Україні відомий завдяки Ігорю Конашенкову — він озвучує російські зведення із зони бойових дій. Співробітники департаменту та підконтрольні йому пресслужби постійно аналізують російське інформаційне поле. Окремо також аналізують публікації іноземних медіа.

Кожного тижня Ігор Конашенков отримує звіт про кількість випущених матеріалів та темпи виконання планів. Потім працівники департаменту розсилають цей документ разом із запланованими інформаційними заходами у ЗС РФ на наступний тиждень всім начальникам пресслужб округів, родів військ, флотам тощо.

Для збору звітної інформації росіяни використовують специфічне програмне забезпечення. Йдеться про інформаційно-аналітичну систему онлайн моніторингу ЗМІ “Катюша”. Це програмне забезпечення постійно моніторить близько 40 тис. джерел: російські федеральні та регіональні медіа, іноземні російськомовні та “ключові” іноземні медіа. Також “Катюша” класифікує новини за часом, темами, рубриками, тональністю та охопленням аудиторії. Вкладка “Збройні сили РФ” має більше опцій для аналізу — повідомлення одразу маркуються за тональністю – позитивні (зелений колір), негативні (червоний колір), нейтральні (жовтий колір).

Система аналізує переважно російський інформаційний простір. Західні і українські медіа присутні в базі, але їх треба шукати вручну. У InformNapalm додають, що будь-який аналіз переважно базується тільки на російських цензурованих і самоцензурованих джерелах.

“Аналізуючи цю систему ми прийшли до висновку, що “Катюша” – це така собі “потьомкінська дєрєвня” [йдеться про випадок, коли перед візитом до України Катерини II, граф Потьомкін наказав збудувати штучні села — Ред.]. Втім, система явно некоректно відображає тональність повідомлень. Негативні повідомлення про ЗС РФ та військово-політичне керівництво РФ або не враховуються, або позначаються нейтральними. Це таке собі окозамилювання – “всьо харашо, прєкрасная маркіза”, жодного негативу про лучезарного Путіна чи армію, жодних невдач”, — прокоментували у InformNapalm.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності