• Головна
  • Війна
  • Навіщо Україні снаряди зі збідненим ураном: коментар військового експерта Романа Світана

Навіщо Україні снаряди зі збідненим ураном: коментар військового експерта Романа Світана

Роман Світан

Сили оборони України готуються до контактних боїв після прориву ворожої лінії оборони

США планують передати Україні снаряди зі збідненим ураном для танків “Абрамс”. Про ефективність цих снарядів у майбутньому прориві ЗСУ в інтерв’ю LVIV.MEDIA розповів військовий експерт Роман Світан.

«Ці снаряди зі збідненого урану в нас уже є, нам їх передала Велика Британія разом з «Челленджерами». Це такий оперений дротик, який укривається в кожух для того, щоб вистрілити ним зі ствола танка. Після того, як він вистрілює, кожух розкривається, й летить дротик з кінетичною енергією пострілу, потрапляє в танк. Через те, що це є дротик зі збідненого урану, його щільність у 2,5 раза вища, ніж у сталі. Всю кінетичну енергію пострілу він передає броні танка. Оскільки сам по собі збіднений уран є пірофором [пірофор - матеріал, для якого достатньо контакту з повітрям, щоб спалахнути - ред.], то кінетична енергія переходить в теплову й проламує броню танка, а всередині сам себе підпалює. Температура пірофора більша ніж 600 градусів, і він загоряється. Усередині танка утворюється вогняна хмара, яка випалює живу силу противника в танку, і сам снаряд детонує. Ось таку страшну для росіян зброю нам уже передали», — пояснив Роман Світан.

Експерт також зазначив, що союзники вже готують ЗСУ до контактних боїв з технікою противника. Раніше бої такого типу практично не відбувалися, адже зіткнення тривали на лінії забезпечення, де є мінні поля, фортифікаційні споруди, артилерія, але немає безпосереднього контакту танка з танком. Після прориву почнуться прямі бої.

«Такі снаряди ще не зовсім застосовують, тому що на контакт в танкових боях ми поки не виходили. Після того, як прорвемо лінію оборони, коли підемо вже в прорив, тоді будуть прямі зіткнення з танками противника, бойовими машинами, піхотою, з бронею противника. Тоді вони себе покажуть», — розповів військовий експерт.

Світан уточнив, що росіяни також мають снаряди такого рівня. Однак вони потребують високої точності виконання стрільби. Тому противник віддає перевагу простим танковим набоям.

«Проти такого роду снарядів практично немає захисту. Річ у тому, що точність пострілів у європейських і американських танків дуже велика. Практично на кожен постріл виходить один знищений танк. А активна броня, якою всіяні російські танки, не спрацьовує на кінетичний удар. На вибух спрацьовує, а на удар ні. Тому можна сказати, що один постріл – це одне попадання», — підсумував Роман Світан.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності