Ядерний вибух: що робити та де сховатися

ядерний вибух

Якою буде зона ураження ядерного вибуху та як вберегтися від радіації

Впродовж цих півтора року путін десятки разів лякав ядерною зброєю. Мовляв, росія має право застосовувати ядерну зброю, якщо буде потрібно. Якими комічними та недолугими ці погрози не є, українці мають знати, що робити, якщо ядерний вибух все ж станеться. 

Зона ураження ядерного вибуху

Викладач хімії та кандидат хімічних наук Гліб Репіч каже, що ядерний вибух в Україні буде наслідком використання росіянами тактичної ядерної зброї, яку несуть крилаті ракети. Зона ураження її складає тисячі кілометрів. Шанси на виживання тих, хто опинився на радіусі одного кілометра від епіцентру, —  10%. Перспективи на виживання для тих, хто перебуває на відстані понад 3 км від зони ураження, —  50 %. Радіація дуже швидко поширюється повітрям. В час ядерного вибуху, людина має до 6 хвилин, щоб вберегти себе. Перше, що потрібно зробити, — прикрити обличчя та ніс хустинкою чи іншим одягом. Далі — знайти безпечне укриття.

Що робити, якщо ядерний вибух застав у транспорті

Найперше, що потрібно зробити, якщо ядерний вибух застав у транспорті, — це зупинити машину на окраїні, перекрити доступ повітря в салон. Далі — одягнути маску, за можливості закрити вуха навушниками, прикрити обличчя та голову тканиною. Прийняти захисну позу: голову накрити руками, лікті опустити на коліна. Як пройде теплова та вибухова хвиля, знайти безпечніше укриття.

Що робити, якщо опинилися на вулиці в час ядерного вибуху

Якщо під час ядерного вибуху ви опинилися назовні, негайно ховайтеся за найближчою спорудою. Ляжте на землю, покрийте голову та обличчя тканиною, аби запобігти опікам шкіри. Затуліть дихальні шляхи хустиною або іншою тканиною. Знайдіть безпечніше укриття, як тільки пройде теплова та вибухова хвиля. 

Пам’ятайте, дивитися на спалах ядерного вибуху не можна. Він може осліпити. 

Ядерний вибух: що робити та де сховатися – 01

Безпечними укриттями під час ядерного вибуху є:

  • приміщення, збудовані з цегли та бетону;
  • приміщення, розташовані вище десятого поверху;
  • підземні приміщення: підвали, тунелі та метрополітени.

Що робити, коли ви добралися до безпечного укриття

Найперше, що варто зробити, коли добралися до безпечного укриття, — це зняти одяг, скласти його в поліетиленовий пакет і покласти якомога далі від незаражених предметів. Далі — протерти серветкою неприкриті ділянки шкіри та волосся. Обробити опіки та поранення. Одягнути чистий одяг та прикрити органи маскою або респіратором, якщо є необхідність.

Як вберегтися від ядерного вибуху в домі

Щоб вберегтися від ядерного вибуху у квартирі чи будинку, зачиніть вікна та двері. Вимкніть кондиціонер та перекрийте вентиляційні отвори, щоб радіоактивне повітря не мало доступу в приміщення. Перебувайте в приміщенні, що не має вікон. Покидайте його можна лише після вказівки органів влади. Тримайте домашніх улюбленців в укритті. Торкайтеся та вживайте лише ті продукти, які не є заражені. Пийте водопровідну воду лише тоді, коли органи влади підтвердять її безпечність. 

Як пережити ядерний вибух вдома: необхідні речі

Щоб мати більше шансів вижити під час ядерного вибуху, приготуйтеся до нього заздалегідь. Необхідно мати питну воду, респіратори та герметично запаковані продукти тривалого зберігання. Їжі має вистачити хоча б на 1-3 дні. Радять придбати радіоприймач, ліхтар та батарейки. Аби герметизувати будинок, потрібно мати скотч, плівку або тканину. Ними заклеїти або заткнути вікна та двері. 

Аптечка на випадок ядерного вибуху — стандартна. До неї варто додати лише препарати, у складі яких є йод, та засоби, які допомагають при блювоті. 

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, скільки  ядерної зброї у світі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності