Скільки у світі ядерної зброї

Скільки у світі ядерної зброї

Наразі 139 країн, включаючи всю Африку та більшість американського континенту, підтримують Договір про заборону ядерної зброї, тоді як 43 країни виступають проти нього

Поки в Україні вирує повномасштабна війна, розв’язана Росією, світові запаси діючої ядерної зброї зросли, продовжуючи тривожну багаторічну тенденцію. Так, розширений світовий арсенал наразі включає близько 9 576 оперативних боєголовок. У сукупності вони мають руйнівну силу приблизно 135 000 бомб, які скинули на Хіросіму, згідно зі звітом, опублікованим Норвезькою народною допомогою, всесвітньою некомерційною організацією.

Про це пише Yahoo News.

Сполучені Штати та Росія, які разом володіють левовою часткою світової атомної зброї, демонтували невелику кількість знятих з експлуатації боєголовок у 2022 році, зменшивши загальну кількість зброї.

Водночас п'ять країн розширили свої арсенали, збільшивши загальну пропозицію діючої зброї. Згідно зі звітом, цими країнами були: Росія, Китай, Індія, Пакистан і Північна Корея.

Так, у 2022 році Китай швидко нарощував свій відносно невеликий ядерний арсенал і планує «значно» розширити його протягом наступного десятиліття. Тоді як Індія та Пакистан — сусіди з напруженими відносинами — зараз розбудовують свої ядерні тріади, які складаються з повітряного, сухопутного та морського потенціалу.

«Це збільшення [діючої ядерної зброї, - ред.] викликає занепокоєння та продовжує тенденцію, яка почалася в 2017 році. Якщо це не припиниться, загальна кількість [як функціонуючої, так і непрацюючої, - ред.] ядерної зброї у світі незабаром знову зросте вперше з часів холодної війни», — заявила Грете Лаугло Остерн, редакторка звіту.

Дослідження та звіти попереджають, що при поточній кількості – майже 10 000 придатних до експлуатації боєголовок – арсенал містить значно більш ніж достатньо вогневої потужності, щоб поставити під загрозу людство. Вчені, які сконструювали найдавніші атомні бомби, дійшли подібного висновку понад 70 років тому, заявивши, що детонація від 10 до 100 «супер» бомб загрожуватиме людській цивілізації.

Водночас разом зі збільшенням арсеналу страх ядерної війни також зріс і зараз досяг найвищого рівня з часів холодної війни. Речник Міжнародної кампанії за скасування ядерної зброї сказав, що посилення страху пояснюється як громадськими опитуваннями на цю тему, так і збільшенням загроз з боку Росії.

Президент Росії Володимир Путін перевів ядерні сили своєї країни в стан підвищеної готовності незабаром після повномасштабного вторгнення в Україну. Він також кілька разів заявляв, що використовуватиме ядерну зброю «для захисту Росії». А нещодавно Путін оголосив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю в сусідній Білорусі.

Здебільшого у відповідь на війну в Україні «Бюлетень вчених-атомників» у січні вирішив перевести стрілки вперед на годиннику Судного дня – пристрої, який символізує близькість людства до знищення.

«Годинник тепер показує 90 секунд до півночі — найближче значення до глобальної катастрофи, яке коли-небудь було», — йдеться у повідомленні.

Натомість деякі ядерні експерти заявили, що ризик ядерної війни невеликий, але все ж викликає занепокоєння.

«Коли наслідки настільки астрономічні, що включають кінець життя на Землі, яким ми його знаємо, навіть дуже низька ймовірність може перетворитися на незручний рівень ризику», — Дерек Джонсон, керуючий партнер Global Zero, організації, яка займається ліквідацією ядерної зброї.

Наразі 139 країн, включаючи всю Африку та більшість американського континенту, підтримують Договір про заборону ядерної зброї, який є єдиним юридично зобов’язуючим глобальним договором, що забороняє ядерну зброю. Проте 43 держави залишаються проти договору, включаючи Росію, Китай і Сполучені Штати.

Нагадаємо, в Офісі Президента України вважають, що плани РФ розмістити в Білорусі ядерну зброю означає, що Владімір Путін програє.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності