• Головна
  • Війна
  • Мінні поля — найбільша перешкода для українського контрнаступу: як працюють сапери ЗСУ

Мінні поля — найбільша перешкода для українського контрнаступу: як працюють сапери ЗСУ

Мінні поля — найбільша перешкода для українського контрнаступу: як працюють сапери ЗСУ

Україні терміново потрібні додаткові системи розмінування

У дуже повільному процесі, який став визначати швидкість українського контрнаступу, невеликі групи саперів на передовій пересуваються через мінні поля — іноді буквально на животі — щоб підірвати оборону російських окупантів та розчистити шлях для наступу військ.

За словами солдатів, тривала підготовка контрнаступу, який почався близько місяця тому на кількох ділянках поля бою на сході та півдні країни, дала росіянам час підготуватися. Ділянки перед основними опорними пунктами росіян були щільно заміновані протитанковими та протипіхотними мінами й дротами. За їхніми словами, ця оборона була успішною у стримуванні українського просування, пише The Washington Post.

В підсумку ЗСУ змінили стратегію: замість того, щоб намагатися прорватися за допомогою бойових машин піхоти та бойових танків, які західні союзники надали на допомогу Україні, підрозділи просуваються вперед, повільно, пішки.

«Танк з бронею вже нічого не зробить, тому що мінне поле занадто глибоке, і рано чи пізно він зупиниться, а потім буде знищений зосередженим вогнем», – розповів головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний у нещодавньому інтерв’ю WP.

Боротьба України на мінних полях виявила вразливість транспортних засобів і танків — особливо нещодавно прибулих американських БМП Bradley та німецьких танків Leopard — які офіційні особи вітали як ключові для України, щоб відібрати тимчасово окуповану територію в росіян. Втім БМП заслужили похвалу солдатів — навіть після того, як вони натрапили на міни, більшість людей усередині вижили й отримували лише незначні поранення — але вони не змогли поодинці прорвати оборону РФ. Залужний сказав, що сучасні винищувачі, такі як F-16, та інші системи необхідні для кращої підтримки наземних операцій.

«Нам потрібне спеціальне обладнання, нам потрібне спеціальне обладнання для дистанційного розмінування», – сказав Залужний, додавши, що Україна використовує надані США системи M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC), але «вони також знищуються».

«У цьому немає нічого поганого. Їх потрібно багато», – зауважив Залужний.

Президент Володимир Зеленський також визнав складність просування.

«Ми всі повинні дуже чітко розуміти, що російські сили на наших південних і східних землях вкладають усе можливе, щоб зупинити наших воїнів. І кожна тисяча метрів просування вперед, кожен успіх кожної нашої бойової бригади заслуговує подяки», — сказав він.

Високопоставлений український чиновник сказав, що Київ отримав менш як 15% від кількості засобів розмінування та інженерних засобів, включаючи MICLIC, яку він запитував у західних партнерів напередодні контрнаступу. Частина цього обладнання прибула лише минулого тижня, сказав він.

Так, міністр оборони Олексій Резніков і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповіли, що вони поінформували своїх західних колег про те, що їм терміново потрібні додаткові системи розмінування, такі як заряди вибухової речовини для торпед Бангалор.

Генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, «відкриває мені карти і каже: «Дивіться, тут нічого немає, тут нічого немає, тут більше нічого немає», сказав Залужний.

«Одна з проблем, яка, безумовно, впливає на темпи наступу, – це мінні поля. Це проблема, яку ми бачимо. Чи можна було це вирішити швидше? Можна. Як це можна вирішити? Принаймні генерал Міллі знає. Інше питання, чи може він з цим допомогти? Не знаю», — зауважив Головнокомандувач ЗСУ.

Офіційні особи США заявили, що вони надали Україні майже всі типи обладнання, яке вона запитувала перед контрнаступом. Вони попередили, що не завжди можливо забезпечити ту кількість, яку вимагає Україна, але сказали, що Вашингтон працює над тим, щоб найближчим часом надати більше не лише систем, але й зарядів, які ЗСУ використовують для підриву довгого ряду мін. Посадовці додали, що рішення США надати Україні касетні боєприпаси вперше забезпечить Києву вогневу перевагу, дозволяючи українцям мати належний час і простір для використання інженерного обладнання, яке вони вже мають.

Українські військовослужбовці на місцях також розповіли про вагання щодо використання більшої та досконалішої техніки для розмінування. Через те, що, на думку українців, систем розмінування так мало, вони стали легкою мішенню для російських військ. Глибина та щільність мінних полів є особливою проблемою вздовж південної запорізької лінії фронту, де росіяни очікували, що українці атакуватимуть і намагатимуться перервати сухопутний коридор через тимчасово окупований регіон, який з’єднує РФ із Кримом.

Рельєф місцевості в основному розлогий, відкриті поля мають невелику кількість місць, де українці можуть замаскувати свою більшу техніку та транспортні засоби. А росіяни для своїх позицій обрали височину, розповідають солдати.

Командир інженерно-саперного підрозділу 47-ї механізованої бригади сказав, що його група отримала наданий Німеччиною протимінний танк Wisent, який вона використовувала на початку контрнаступу в Запорізькій області. Танк й аналогічні радянські зразки успішно розчистили деякі шляхи для підрозділів бригади для першого наступу.

«Але зараз їх використання вже неефективне, тому що ворог очікує появи такої техніки, яка буде масивною, яка буде шумною, яку легко побачити і, відповідно, нанести удар», – сказав «Оскар».

Інший офіцер 47-ї бригади розповів, що в перший день контрнаступу деякі підрозділи бригади, які їхали на бойових машинах «Бредлі» і танках «Леопард», помилково пішли не тим маршрутом, на мінне поле, а не на те, яке підготували сапери в заздалегідь.

Машини для знищення перешкод йшли попереду колони, але група була змушена зупинитися, коли техніка в тилу несподівано натрапила на міни та потрапила в пастку. Хаос створив скупчення транспортних засобів в одному місці. Потім росіяни почали атакувати українців з гелікоптерів та протитанковими ракетами, сильно пошкодивши або знищивши кілька транспортних засобів і танків. За словами українського офіцера, окремі підрозділи, які залишили техніку, все ж зуміли захопити російські позиції.

«Коли противник бачить перед собою навіть танк «Леопард» і спецзасоби інженерної техніки, він першим буде знищувати спецтехніку. Бо без цього всі інші не пройдуть. І всього за кілька днів наступу кілька таких машин було знищено разом з екіпажами»», — сказав він.

Оскільки росіяни мають безпілотники в небі, які шукають будь-які системи розмінування, щоб націлити артилерією та ракетами, українці поки що намагаються врятувати те, що у них є, виконуючи цю роботу вручну. Саперні підрозділи — іноді група лише з чотирьох осіб — часто чекають сутінків, щоб звільнити шляхи, оскільки вони надто помітні вдень, а в темряві користуються приладами нічного бачення.

Пройтися з металошукачем нереально, кажуть сапери, тому що вони занадто помітні. Тому вони повзають, покладаючись на свій зір, щоб помітити міни.

«Це нас дуже гальмує, тому що робота сапера потребує часу і спокою», — розповів командир інженерно-саперного батальйону 128-ї гірсько-штурмової бригади підполковник Микола Мороз.

Росіяни також можуть скидати більше мін із безпілотників, заново мінуючи території, очищені українцями. І як тільки українці дістануться до лінії російських окопів і захоплять нову позицію, вона також може бути замінована. Крім того, через те, що вони пересуваються пішки, а не на своїх західних машинах, солдати сказали, що поповнити запаси боєприпасів і евакуювати поранених є більш складним завданням.

«Ми готувалися, але росіяни теж готувалися. Вони розуміють, що інженерне обладнання зараз вирішує ключову проблему і змінює правила гри, тому вони хочуть спочатку все це знищити. Я надіслав ще одного листа всім нашим партнерам, щоб зосередитися на цьому прямо зараз», — сказав Олексій Резніков.

Нагадаємо, естонська розвідка каже, що найближчим часом Україна може розраховувати на великий успіх на фронті. Про це свідчать дії ЗСУ та ознаки ускладнень для окупаційної армії РФ.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності