• Головна
  • Війна
  • Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС: про що говорили та від чого застерігали

Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС: про що говорили та від чого застерігали

Радбез ООН щодо загрози теракту на ЗАЕС: про що говорили та від чого застерігали

Росія продовжує використовувати ядерну риторику

У п’ятницю, 23 червня, Рада безпеки ООН проводить засідання щодо загрози теракту на Запорізькій АЕС.

Це сталося після того, як президент України Володимир Зеленський повідомив, що розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС із викидом радіації, пише «Суспільне».

Реакція світу

«Нещодавно Білорусь оголосила, що почала приймати російську тактичну ядерну зброю. Японія засуджує погрозу Росії застосувати ядерну зброю як серйозну і неприйнятну загрозу миру і безпеці міжнародного співтовариства. Рекорд 77 років незастосування ядерної зброї не повинен бути побитий», — заявив постійний представник Японії в ООН Ішікане Кіміхіро.

Водночас представниця Франції в ООН наголосила, що Росія продовжує використовувати ядерну риторику, що є безвідповідальним для ядерної країни.

«Тиждень тому російський президент оголосив про передачу першого ядерного озброєння білоруській території, що погіршує і без того нестабільну ситуацію. Це продовження його спроб перемістити Білорусь під свій контроль, це ще раз підтверджує його імперіалістичні амбіції», — заявила дипломатка.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Тим часом постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що ситуація на тимчасово окупованих територіях Херсонщини критична.

«Лівий берег через дії російських окупантів перетворився в закриту зону для всіх, навіть для ООН. Ситуація на цій території критична, є інформація про 109 зниклих безвісти. Але можливо ці цифри не відображають повну картину. На окупованих територіях Росія відмовляє в доступі, а також підриває гуманітарну роботу в районах, підконтрольних Україні, здійснюючи обстріли», — зауважив дипломат.

Також він наголосив, що підрив Каховської ГЕС — це найбільша антропогенна катастрофа за десятиліття.

«Зокрема, 150 тонн промислових нафтопродуктів потрапили в Дніпро. Можливо, вони дійдуть до Середземного моря. 95 тисяч тонн риби загинуло, 500 квадратних кілометрів українських лісів — затоплені. Половина з них просто зникне. 20 тисяч тварин, що там проживали навряд чи виживуть», — додав Сергій Кислиця.

Натомість представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд у цьому контексті нагадала, що минулого тижня Росія відхилила прохання ООН надати допомогу тим, «хто її відчайдушно потребує після катастрофічного руйнування Каховської дамби».

Тоді як заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан заявив, що руйнування Каховської дамби ще раз нагадує про те, що якщо бойові дії будуть затягуватися, «ризики будуть тільки більшими, і будь-який жахливий сценарій може реалізуватися».

«Ми сподіваємося, що обидві сторони конфлікту зберігатимуть спокій і проявлятимуть стриманість, а міжнародне співтовариство утримуватиметься від ескалації напруженості, суворо забезпечуватиме ядерну безпеку та триматиметься подалі від червоної лінії ядерної війни. Потрібно зробити все, щоб уникнути точки неповернення», — сказав він.

Нагадаємо, в ООН заявили, що ситуація на тимчасово окупованій ЗАЕС загострилася і стає все «мінливішою й непередбачуванішою».

До слова, через можливий теракт Росії на Запорізькій АЕС відсьогодні в Україні розгортають роботу штабів з енергетиками, рятувальниками, поліцією та медиками.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності