• Головна
  • Війна
  • Російське вторгнення розкололо злочинний світ: як тепер працює мафія в Україні та РФ

Російське вторгнення розкололо злочинний світ: як тепер працює мафія в Україні та РФ

Російське вторгнення розкололо злочинний світ: як тепер працює мафія в Україні та РФ

Переважна більшість українських мафіозі припинили співпрацю з російськими «колегами»

В Олександра Отдельнова в Одесі є незвичайна туристична пам'ятка: музей контрабанди. Через його рідне місто з вісімнадцятого століття тече контрабанда. Втім музей закрився через COVID-19.

До закриття у музеї демонструвалося все: від перлин та пістолетів, які проникли в імперську Росію, до більш сучасної доби. Втім потім, у лютому 2022 року, Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, пише The Economist.

«Порт перестав працювати, і все зупинилося», – каже Олександр, додаючи, що зупинилися не тільки потоки туристів.

Одеса була ключовим вузлом у величезній злочинній мережі, зосередженій в Україні та Росії, яка сягала від Афганістану до Анд. Він був частиною «найсильнішої злочинної екосистеми в Європі», вважає аналітичний центр Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності (GITOS).

Так, російське вторгнення вразило кримінальний світ. Переважна більшість українських мафіозі припинили співпрацю з російськими «колегами».

«Ми злодії, ми проти будь-якої держави, але ми вирішили, що ми за Україну», – каже український мафіозі.

Водночас прибуткові маршрути контрабанди героїну змінюються, що впливає на ціни та прибутки злочинних синдикатів за тисячі кілометрів від України. Якщо ці зміни виявляться тривалим, це може змінити обличчя глобальної злочинності. Також це змінить Україну.

Історія української мафії

Країна бореться з корупцією з моменту виходу з Радянського Союзу в 1991 році. Революція 2013-14 років скинула корумпованого президента та частину олігархії, що стояла за ним. У 2019 році Володимир Зеленський був обраний президентом, адже одним із його завдань було впровадження антикорупційної платформи й проведення реформи для боротьби зі злочинністю. Але в кращому випадку це було «напівзавершене прибирання». Перед повномасштабним вторгненням GITOS ставив Україну на 34 місце серед 193 країн за індексом злочинності та третє місце в Європі. Україна також отримала погані оцінки щодо сприйняття корупції.

Кримінальний світ в Україні до 2022 року періодично та жорстоко ділився між різними групами. Тим не менш, він мав три аспекти, які пов’язували Україну зі світовими кримінальними ринками. По-перше, контрабандна «супермагістраль», що з’єднує Росію та Україну, проходить через частини східної України, які були тимчасово окуповані Росією у 2014 році. По-друге, глобальні контрабандні центри в Одесі та інших чорноморських портах. І нарешті – фабрики в Україні з виробництва заборонених товарів на експорт.

Ця інфраструктура підтримувала різні бізнес-моделі для різних продуктів. Україна була зростаючим «побічним» транзитним маршрутом для героїну з Афганістану, збільшуючи маршрути через Балкани та Кавказ. Перед війною це був четвертий за величиною транзит героїну в Європі. Водночас кокаїн з Латинської Америки йшов через Чорне море. З іншого боку, бандити експортували зброю до Азії та Африки з порту Миколаїв. Так, у 2020 році Україна випередила Китай й стала найбільшим джерелом нелегального тютюну в Європі. Також зростало місцеве виробництво амфетамінів: того року було ліквідовано 67 нелегальних лабораторій, що є найвищим показником у будь-якій країні.

Що змінилось після повномасштабного вторгнення РФ

Війна змінила все, створивши «середовище неприйнятного ризику для міжнародної незаконної торгівлі», йдеться в новому звіті уряду США. Чорноморські порти закриті для судноплавства або обмежені. Кордон між урядовою Україною та територіями, тимчасово окупованими Росією, тепер є укріпленою серією полів смерті, що перериває кримінальні магістралі. Натомість мобілізація в Україні позбавила кримінальний світ робочої сили, а воєнний стан зупинив широкий спектр злочинної діяльності. Крім того, комендантська година ускладнює пересування вночі. Також українські гангстери цураються своїх російських колег.

«Одна справа – називатися злочинцем, зовсім інше – вважати себе зрадником», – каже Марк Галеотті, автор книги «Вори: російська супермафія»

Зазначається, що лояльність до України — контроль над ризиками та прояв патріотизму.

«Якби нас приєднали до Росії, багатьох хлопців у в’язниці могли б перевести кудись подалі. Російські охоронці безжальні. Нікому з нас це не потрібно. Тому ми зробимо «чорну роботу» за Україну», – пояснює один із гангстерів.

Побічні ефекти цієї ситуації відчуваються в усьому світі, оскільки мережі контрабанди тепер переналаштовані в обхід України. Турецькі митники кажуть, що тепер через кордон з Іраном тече більше героїну та метамфетаміну. Водночас у першому кварталі 2022 року литовські прикордонники помітили чотириразове зростання обсягів незаконного перевезення тютюну порівняно з аналогічним періодом минулого року. А естонські чиновники, які співпрацюють з Європолом, вилучили 3,5 тонни латиноамериканського кокаїну в порту Мууга вартістю приблизно половину мільярд євро.

Блокування чорноморських портів України та посилення контролю в Західній Європі також можуть пояснити великі «знахідки» в Росії. Так, 10 квітня силовики вилучили в Москві майже 700 кілограмів кокаїну. Тоді як російські ділки біля кордону з Білоруссю наживаються на контрабанді предметів розкоші в Росію, особливо дизайнерських сумок.

Нові елементи злочинності

Війна також означала нові короткострокові можливості для гангстерів в Україні. Одна з них – контрабанда людей. За оцінками ООН, близько 5 мільйонів українських біженців перебувають під «тимчасовим захистом» у Європі, а її статистичне моделювання історичних тенденцій свідчить про те, що, можливо, 100 тисяч можуть стати жертвами торгівлі людьми. Також існує ринок вивезення ухилянтів з України. Зокрема, щонайменше 8 тисяч осіб призовного віку було спіймано під час спроби виїхати з країни, переважно до Молдови чи Польщі. Повідомляється, що контрабандисти беруть від 5 000 до 10 000 євро. Проте поки що масштаби торгівлі людьми не такі страшні, як могли б бути.

«Це трапляється, але набагато менше, ніж ми очікували», — каже високопоставлений чиновник Європолу.

Водночас довгостроковий вплив війни на злочинність у Росії, ймовірно, буде згубним. За словами Галеотті, держава посилила зв’язки з організованою злочинністю, які вже були встановлені, хоча лише зрідка використовувалися. Російські мафіозі, які діють за межами країни, були зобов’язані вносити частину своїх прибутків на так звані «чорні рахунки», до яких можуть отримати доступ російські шпигуни, щоб покривати свої операційні витрати.

Також злочинці були завербовані, щоб діяти як агенти кремлівської розвідки, зокрема, щоб допомогти отримати вкрай необхідні напівпровідники, які перебувають під ембарго, для військових дій. Крім того, захоплення західних компаній у Росії Кремлем або його довіреними особами підживить нову еру кумівства, тоді як вимога маскувати транскордонні транзакції або обхід західної фінансової системи ще більше зменшить прозорість і підзвітність.

Наслідки для України

Для України довгострокова картина менш чітка. Заморожений конфлікт, безумовно, може створити великі ризики. Історія показує, що війни підживлюють торгівлю зброєю: зброя з Югославії використовується в насильницьких злочинах по всій Європі. Генеральний секретар Інтерполу Юрген Шток попередив про можливе сплеск торгівлі стрілецькою зброєю. Проте поки що все добре.

«Ми не бачимо торгівлі зброєю на систематичній чи організованій основі», — каже представник Європолу.

Вітчизняне виробництво наркотиків також може знову піднятися. Американський уряд нещодавно повідомив про зростання більш розгалуженої мережі невеликих нарколабораторій в Україні, які використовують Інтернет для продажу та поштову систему для доставки.

Та найбільший ризик з усіх походить від процесу відновлення країни. Минулого місяця Світовий банк оцінив вартість відновлення України в 411 мільярдів доларів, включаючи 92 мільярди доларів на транспорт і 69 мільярдів доларів на житло. Такі масштабні проєкти можуть легко стати здобиччю мафії, яка фальсифікує системи державних закупівель й тендерів, щоб отримати доступ до землі, субсидій і ліцензій.

Але все ж є можливість остаточно зменшити організовану злочинність в Україні. Проте основні зусилля мають бути зсередини країни. Законопроєкт від грудня спрямований на реформу міського планування: відповідні урядові документи стверджують, що будівельна галузь схильна до «зловживання владою», «загальної корупції» та «уникнення покарання». У січні Зеленський звільнив чотирьох заступників міністрів і п'ятьох очільників ОВА за хабарництво, повідомляють ЗМІ.

Зовнішній тиск також може допомогти: ці кошти на реконструкцію, швидше за все, надійдуть здебільшого від іноземців й матимуть певні умови. До остаточного членства України в ЄС ще багато років, але процес наближення до норм ЄС є важелем для боротьби з організованою злочинністю. У червні минулого року країна отримала статус кандидата.

Ті, хто вивчає організовану злочинність у всьому світі, вважають істиною, що війна та соціальна нестабільність створюють можливості для гангстерів. Проте є незвичайні елементи досвіду України, які можуть дозволити вірити в інший результат. Війна розірвала фізичні та соціальні артерії між країною та російськими злочинними мережами, які функціонували десятиліттями. Це дало українській державі подальшу публічну легітимність для боротьби з олігархією та може збільшити участь Заходу в економіці та контроль над нею. Відтак є ймовірність, що Україна нарешті перестане бути гангстерським раєм.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності